Duurzame locatie

 

Wij kiezen bewust voor groener wonen en werken. Hier genieten wij iedere dag van en dit geluk delen wij graag. Daarbij nemen we de vrijheid om te inspireren. Groener wonen en werken betekent voor ons namelijk ook groener doen! Dit heeft geleid tot onze duurzame locatie. We nemen je mee in wat wij allemaal ‘groen doen’.

Wij dragen actief bij aan: meer natuur, mooie en diervriendelijke producten, minimal waste en groene energie. Wij nodigen jou, als gast van onze duurzame locatie, uit met ons mee te doen!

Wij zien de natuur als bron van ons bestaan en hechten grote waarde aan de hieruit voortgekomen klimaatdoelen, in het bijzonder op vlak van duurzaamheid, gezonde voeding, minder vlees en zero waste.

 

 

De keuze voor een biobased verbouwing

Vanuit ons appartementje in Rotterdam, hebben wij onder begeleiding van een hele fijne duurzame architect gekozen voor een biobased verbouwing. Biobased verbouwen houdt in dat je werkt met 100% natuurlijke materialen. Hierdoor heb je geen grondstofuitputting (je werkt met ‘hergroeibare’ producten) en geen milieubelasting (het materiaal is oneindig te hergebruiken).

We hebben een damp-open constructie gecreëerd, waardoor de boerderij als het ware is gaan ademenen. Dit levert een positieve bijdrage aan het leefklimaat, ook door de geluids- en warmteabsorptie, en een energiezuinig geheel. Dit fijne klimaat wordt ondersteund door onze natuurlijke ventilatie. Tom heeft samen met zijn vader gezorgd voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW). Een enorme operatie en we zijn trots en blij met het resultaat.

Onze biobased verbouwing vraagt om een biobased afwerking – om de damp-open constructie in stand te houden. We hebben dus veel gewerkt met lijnolie, KEIM verf en hier en daar hebben we het gelaten bij OSB-platen. Dit geeft een fijne, natuurlijke uitstraling.

Energie

De hoge isolatiewaarde van de natuurlijke materialen zorgt voor een energiezuinig geheel. We verwarmen de boerderij met lage temperatuurradiatoren, vloerverwarming en bij hele winterse dagen (of speciale gelegenheden) gebruiken wij onze haard met ecolabel. Deze houtkachel heeft beperkt co2-uitstoot en een hoog rendement. De knusse sfeer is een dikke plus.

Door 2 grote staldeuren, afgewerkt met driedubbel glas, halen we een stortvloed aan natuurlijk licht naar binnen – en we houden de kou buiten. Al onze ruimtes kijken uit op groen, wat je helpt om fijn en effectief (samen) te werken.

We gaan op onze duurzame locatie uiteraard zuinig om met gas, water en licht, hebben onze eigen zonnepanelen en werken met Greenchoice voor onze resterende energiebehoefte.

Ben je bij ons te gast en heb je zelf behoefte heeft aan nieuwe energie? Laad even op met wat vitamine d in onze vergadertuin. Of vraag jouw gastvrouw om een routemap voor een energieke wandeling door het natuurgebied rondom De Polderij. Voor de innerlijke energie maken wij graag een Verstandige versnapering of een Bananen boost voor je klaar.

Circulaire inrichting

We hebben De Polderij ingericht met hulp van omgevingspsychologie. Iedere ruimte heeft een eigen doel en daarmee een unieke inrichting. Zo heeft de coachruimte vloerbedekking voor een huiselijke beleving. Deze vloerbedekking is van Nederlandse makelij en gemaakt van afgedankte visnetten. In onze actieruimte vind je een grote beschrijfbare muur, ook deze is van ecologisch materiaal, net als de stiften, geeltjes en andere tools in de ruimte(s). De meubels in De Polderij zijn vrijwel allemaal tweedehands (lang leve Marktplaats!). Via deze weg hebben we iedere ruimte een eigen, duurzaam karakter gegeven.

Akoestiek

Eind 2018 zijn we op zoek gegaan naar een akoestische oplossing voor de Schuur. Ondanks de biobased materialen, kon het hier nog wel eens galmen. Leuk als je een kleine opera weggeeft, minder prettig als je met 20 collega’s tegelijkertijd aan het brainstormen bent. We hebben de oplossing gevonden in duurzame akoestische panelen die met hun vormgeving aan vogels doen denken en dus ook qua design helemaal in ons plaatje passen.

In 2024 is hier onze huisgemaakte moswand bijgekomen. Een flinke lap groen die ook nog bijdraagt aan je natuurbeleving binnen.

Natuur

We zijn dus gek op natuur! We vergroenen onze duurzame locatie waar mogelijk, binnen én buiten. Het laatste vooral met veel dank aan onze vrijwillige tuinploeg. Zij dragen iedere zaterdagochtend bij aan de opbouw en het onderhoud van onze eetbare tuin. In onze vergadertuin vind je dus vooral eetbaar groen. We werken samen met De Groentemeester aan meer structuur in de tuin: denk aan lieflijke plaatjes, fijne zitjes en veel biodiversiteit. Je vindt er nu al veel eetbare bomen, struiken en bloemen, en we hebben een kruidenspiraal. Onze kippen scharrelen vrolijk door de tuin en delen in de restjes in ruil voor zo nu en dan een vers eitje.

Ook binnen gebruiken we graag veel groen, voor een gezond binnenklimaat, voor inspiratie en creativiteit en bovenal omdat we er gelukkig van worden. Je vind bij ons dus rijkelijk gevulde plantenbakken op wielen, door Joop gemaakt van resthout vanuit de oude boerderij. Aan het plafond hangen plantenbakken die ook dienen als lichtbakken, ontworpen door Tom zijn creatieve zus Marije (net als ons logo).

Aan onze wanden vind je natuurkunst. Ieder kwartaal mag een kunstenaar onze locatie aankleden met kunst geïnspireerd op natuur en/of gemaakt van natuurlijke materialen. Hiermee geven wij kunstenaars de ruimte om hun werk aan de muur te zien prijken en eveneens aan de buitenwereld te laten zien. Soms verkopen wij werken, waarmee we 3 partijen blij maken.

We vinden het tof als groepen buiten willen wandelen, fietsen, eten of vergaderen. We voorzien dus graag in leenfietsen, wandelroutes en buitenactiviteiten.

Keuken

We koken graag met ingrediënten van het seizoen, lokaal en biologisch. Naast De Polderij, in de oude weide van De Polderij, vindt je Weij: onze nieuwe onderneming. Hier halen wij een groot deel van onze keukenbenodigdheden vandaan. Verder kopen we vrijwel alles lokaal en bij voorkeur biologisch in. We koken graag vegetarisch en vegan, met veel groente en fruit. Groente en fruit krijgen wij aangeleverd via boerderij Landzicht uit de Hoeksche Waard. Onze boerenkaas halen wij uit Delft. We hebben duurzame koffie van ons broertje, lokaal gebrand en verantwoord verpakt. Zorgbakkerij Het Blauwe Hek bakt mooie biologische broden voor ons. Jam maken we zelf van fruit uit eigen boomgaard, of het komt uit de keuken van 1 van onze buren. We hebben een groot assortiment aan biologische en/of lokale sappen, frisdranken, wijnen en zelfs sterke drank. Ten slotte hebben wij onze eigen honing: de bewoners van de bijenkorven in onze tuin betalen de huur in zoet goud.

 

Minimal waste

We kopen op maat in, eten zelf de restjes op – hier helpen onze kippen graag bij – en de rest belandt op onze composthoop en dient als voedingsbodem voor de tuin. Afval scheiden we zo veel mogelijk: iedere vergaderruimte heeft een eigen papierbak en we zamelen glas en plastic in achter de bar. Kortom, we streven naar minimal waste.

Op onze duurzame locatie beleef je actief de stress-verlagende, creatieve en samenwerkende effecten van natuur en ervaar je hoe mooi, leuk (en lekker) lokaal groen is!

Maatschappelijk

We hebben ervoor gekozen ons niet aan te sluiten bij 1 van de vele duurzaamheidslabels. We staan voor wat we doen en we doen waar we voor staan. Wel genieten wij een groot lokaal en maatschappelijk netwerk. Daarbij kopen wij lokaal en en we verkennen wij graag de mogelijkheid om activiteiten onder te brengen bij sociale werkgelegenheden, zoals Stroomopwaarts en Maatwerk Autisme.

We vinden het belangrijk dat iedereen bij ons terecht kan. Daarom hebben wij een maatschappelijke korting en we bieden een keer per jaar gratis ruimte aan een duurzaam initiatief. Daar houden we geregeld wat lekkers en een hele leuke dag aan over.  Voor coaches werken we met speciale coachtarieven en een turflijst voor frequent bezoek.

We vinden het te gek om mensen op weg te helpen. We bieden op onze duurzame locatie een springplank voor keukentalent en voor jongens en meiden die het gastheerschap willen ontwikkelen. Daarnaast hebben wij in onze tuinploeg iedere zaterdag ruimte voor mensen die buiten willen werken, hun hoofd leeg willen maken en een fijne, sociale middag willen ervaren. Hier sluiten geregeld mensen met burn-out klachten aan. Die wij vaak na enige tijd weer met nieuwe energie aan een volgende uitdaging zien beginnen – natuur laad je op.

Weij

We merken dat we vanuit De Polderij hele gave dingen doen voor en met, vooral, zakelijk publiek. We ontdekten dat we meer willen doen voor de omgeving en de lokale bevolking van Maassluis en omstreken. Met onze nieuwe onderneming, Weij, versterken we actief de relatie tussen stad en platteland door het natuurschoon van de Aalkeetbinnenpolder interactief, uitnodigend en beter bereikbaar maken. Weij wordt een circulair samenspel van een zelfoogsttuin (De Groentemeester), een voedselbos, een lunchlocatie en een streekproductenwinkel. Weij is een circulaire en biodiverse plek waar iedereen welkom is om te leren, werken en recreëren.

Het natuurgebied

vergaderen in de natuur

Vergaderen in de natuur stimuleert samenwerken, ontspanning en creativiteit. Vanuit De Polderij loop je direct de Aalkeet Binnenpolder in. In het recreatiegebied vind je een officieel wielerparcours. Ook zijn er fijne, bosrijke wandel-, fiets- en skatepaden.

 

Midden Delfland

Op voor een grotere wandeling, of misschien wel een mooie fietstocht (fietsverhuur is mogelijk), geniet je van Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-DelflandEen open polderlandschap in de metropool, een landschap met een historisch verhaal, een buitenruimte voor ruim twee miljoen mensen en de verweving van veenweidelandbouw en veenweidenatuur. De Polderij ligt in het Midden-Delflandgebied en vanuit onze locatie loop je zo de Midden-Delflandse polder in. Een mooie route stippel je gemakkelijk zelf uit via Wandelroute netwerk of Wandelnet‘, of je selecteert er 1tje bij Staatsbosbeheer, of je vraagt het gewoon aan ons.

Ook op loopafstand

Heerlijk uitwaaien doe je aan ‘Het Scheur’: de Nieuwe Waterweg met haar imposante scheepvaart en industriële decor. In de rivierbedding ontdek je vaak bijzondere vogels. Het uitgestrekte wandel- en fietspad brengt je helemaal tot aan het centrum van Maassluis – hierbij passeer je nagenoeg het metrostation dus het is ook een leuk ommetje op weg naar huis.

De andere kant op, loop je door het oude Oeverbos zo de Rietputten in. Dit bijzondere natuurgebied is ontstaan op een voormalig baggerdepot. Het is er goed moerassig, dus kaplaarzen aan! Je vindt er zeldzame rietvogels en dus veel vogelaars. Als je tussen het ruisende hoge riet loopt, waan je je in een compleet andere wereld. Vanuit de Rietputten kom je in het aangeplante Volksbos. In 1992 is het oudste protestbos van Nederland ontstaan in actie tegen plannen voor een afvalstort. 8.000 mensen hebben hier toen 17.000 bomen geplant. Met als resultaat een gevarieerd gebied met veel broedvogels, vlinders en, als je boft, kun je ook vossen zien.

  Benieuwd hoe al dit natuurschoon er live uitziet?