Duurzame locatie
Wij kiezen bewust voor groener wonen en werken. Hier genieten wij iedere dag van en dit geluk delen wij graag. Daarbij nemen we de vrijheid om te inspireren. Groener wonen en werken betekent voor ons namelijk ook groener doen! Dit heeft geleid tot onze duurzame locatie. We nemen je graag mee in wat wij allemaal ‘groen doen’.
Biobased verbouwing
Vanuit ons appartementje in Rotterdam centrum hebben wij onder begeleiding van een hele fijne duurzame architect gekozen voor een biobased verbouwing. Biobased verbouwen houdt in dat je werkt met 100% natuurlijke materialen. Hierdoor heb je geen grondstofuitputting (je werkt met ‘hergroeibare’ producten) en geen milieubelasting (het materiaal is oneindig te hergebruiken).
We hebben een damp-open constructie gecreëerd, waardoor de boerderij als het ware is gaan ademenen. Dit levert een positieve bijdrage aan het leefklimaat, ook door de geluids- en warmteabsorptie, en een energiezuinig geheel. Dit fijne klimaat wordt ondersteund door onze natuurlijke ventilatie. Tom heeft samen met zijn vader gezorgd voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW). Een enorme operatie en we zijn trots en blij met het resultaat.
Onze biobased verbouwing vraagt om een biobased afwerking – om de damp-open constructie in stand te houden. We hebben dus veel gewerkt met lijnolie, KEIM verf en hier en daar hebben we het gelaten bij OSB-platen. Dit geeft een fijne, natuurlijke uitstraling.
Energie
De hoge isolatiewaarde van de natuurlijke materialen zorgt voor een energiezuinig geheel. We verwarmen de boerderij met lage temperatuurradiatoren, vloerverwarming en bij hele winterse dagen gebruiken wij onze haard met ecolabel. Deze houtgestookte kachel heeft beperkt co2-uitstoot en een hoog rendement. De knusse sfeer is een fijne bijkomstigheid.
Door 2 grote staldeuren, afgewerkt met driedubbel glas, halen we een stortvloed aan natuurlijk licht naar binnen – en we houden de kou buiten. Al onze ruimtes kijken uit op groen, wat je helpt om fijn en effectief (samen) te werken.
We gaan zelf zuinig om met gas, water en licht, hebben onze eigen zonnepanelen en werken met Greenchoice voor onze resterende energiebehoefte.
Circulaire inrichting
We hebben De Polderij ingericht met hulp van omgevingspsychologie. Iedere ruimte heeft een eigen doel en daarmee een unieke inrichting. Zo heeft de coachruimte vloerbedekking voor een huiselijke beleving. Deze vloerbedekking is van Nederlandse makelaardij en gemaakt van afgedankte visnetten. In onze actieruimte vind je een grote beschrijfbare muur, ook deze is van ecologisch materiaal, net als de stiften, geeltjes en andere tools in de ruimte(s). De meubels in De Polderij zijn vrijwel allemaal tweedehands (lang leve Marktplaats!). Via deze weg hebben we iedere ruimte een eigen, duurzaam karakter gegeven.
In het literatuuronderzoek hebben wij ook gevonden dat het voor een doeltreffende bijeenkomst belangrijk is dat je je op je gemak, dus thuis, voelt. Daarom heeft iedere ruimte een eigen thermostaat, dimbare verlichting en verplaatsbaar meubilair – zodat je de ruimte naar je hand kan zetten. We geven onze gasten graag een welkome en persoonlijke ervaren en we zorgen altijd voor vers seizoensfruit, fruitwater en biologische koffie en thee.
Akoestiek
Eind 2018 zijn we op zoek gegaan naar een akoestische oplossing voor de Schuur. Ondanks de biobased materialen, kon het hier nogal galmen. Leuk als je een kleine opera weggeeft, minder prettig als je met 20 collega’s tegelijkertijd aan het brainstormen bent. We zijn heel blij met de oplossing die we hebben gevonden: duurzame akoestische panelen die met hun vormgeving aan vogels doen denken en dus ook qua design helemaal in ons plaatje passen.
Maatschappelijk
We hebben ervoor gekozen ons niet aan te sluiten bij 1 van de vele duurzaamheidslabels. We staan voor wat we doen en we doen waar we voor staan. Wel genieten wij een groot lokaal en maatschappelijk netwerk. Zo verkennen wij altijd de mogelijkheid om activiteiten onder te brengen bij sociale werkgelegenheden, zoals Stroomopwaarts en Maatwerk Autisme. In september verzorgen wij op burendag een gerecht voor De Langste Tafel, een mooi evenement waar mensen eten en ontmoeten.
We zien graag dat iedereen bij ons terecht kan. Daarom hebben wij een maatschappelijke korting en we bieden een aantal keer per jaar ruimte aan groepen die geen ruimtehuur kunnen bekostigen. Daar houden we geregeld wat lekkers en een hele leuke dag aan over. Voor coaches werken we met speciale coachtarieven en een turflijst voor frequent bezoek.
We vinden het te gek om mensen op weg te helpen. Als we zelf wat verder zijn, bieden we ook graag een springplank voor keukentalent en voor jongens en meiden die het gastheerschap willen ontwikkelen. Nu werken we soms al met kortdurende stages en in onze tuinploeg hebben wij iedere zaterdag ruimte voor mensen die buiten willen werken, hun hoofd leeg willen maken en een fijne, sociale middag willen ervaren. Hier sluiten geregeld mensen met burn-out klachten aan. Die wij vaak na enige tijd weer met nieuwe energie aan een volgende uitdaging zien beginnen – natuur laad je op.
Natuur
We zijn dus gek op natuur! We vergroenen onze duurzame locatie waar mogelijk, binnen én buiten. Het laatste vooral met heel veel dank aan onze vrijwillige tuinploeg. In nog geen jaar tijd hebben zij van een kale vlakte een prachtige tuin met lieflijke paadjes, volop (eetbaar) groen en alle mogelijkheden richting toekomst gecreëerd. Zo zijn wij in het bezit van een kruidenspiraal, is de basis voor een vruchtbare moestuin gelegd en stellen wij onze tuin tijdelijk beschikbaar als proefpluktuin. Want we willen de relatie tussen stad en platteland te versterken door het natuurschoon van de Aalkeetbinnenpolder interactief, uitnodigend en beter bereikbaar maken. We denken onder meer aan een pluktuin, een voedselbos, gebiedsonderhoud met mens en dier en in het bijzonder een fijne, groene plek om te proeven, ervaren, genieten en op te laden.
Ook binnen gebruiken we graag veel groen, voor een gezond binnenklimaat, voor inspiratie en creativiteit en bovenal omdat we er gelukkig van worden. Je vind bij ons dus rijkelijk gevulde plantenbakken op wielen, door gastheer Joop gemaakt van resthout vanuit de oude boerderij. Aan het plafond hangen plantenbakken die ook dienen als lichtbakken, ontworpen door Tom zijn creatieve zus (net als ons logo).
Ook exposeren wij graag natuurkunst. Iedere 2 maanden mag een kunstenaar onze locatie aankleden met kunst geïnspireerd op natuur en/of gemaakt van natuurlijke materialen. Hiermee geven wij kunstenaars de ruimte om hun werk aan de muur te zien prijken en eveneens aan de buitenwereld te laten zien. Geregeld verkopen wij werken, waarmee we 3 partijen blij maken.
We vinden het tof als groepen buiten willen wandelen, fietsen, eten en zelfs vergaderen. We voorzien dus graag in leenfietsen, wandelroutes en buitenactiviteiten. De komende tijd gaan we nog een stap verder door van onze tuin een echte inspiratietuin te maken. Met nog meer paadjes, poortjes en verscholen zitjes tussen het groen. Met ruimte voor dieren en insecten: zeeën bloemen, een kikkerpoel en fijne schuilplekjes. Kijk wel uit waar je loopt want straks scharrelen er kippen voor de gezelligheid, de restjes en zo nu en dan een vers eitje door onze tuin. Vanuit De Plukpolder neem je na afloop van je dag zo een mooie bos bloemen of wat fruit mee voor thuis.
Keuken
We koken graag met de ingrediënten van het seizoen. Straks halen we een groot deel van onze keukenbenodigdheden uit eigen tuin. Dat doen we al met onze eigen honing: we hebben 2 bijenkorven in de tuin en deze bezige beestjes betalen de huur in zoet goud. Verder kopen we nu vooral lokaal en bij voorkeur biologisch in. We gebruiken minder vlees, vis en kaas in onze keuken, en meer groente en fruit. Groente en fruit krijgen wij aangeleverd via Westlandse leverancier BoereGoed. Biologische kaas, vlees en vleeswaren halen we het liefst bij boeren uit de buurt en voor vis gebruiken we de viswijzer. Onze duurzame koffie wordt lokaal gebrand en verantwoord verpakt, en onze biologische broden worden voor ons gebakken bij zorgbakkerij Het Blauwe Hek. Jam maken we zelf van fruit uit eigen boomgaard, of het komt uit de keuken van 1 van onze buren. We hebben een groot assortiment aan biologische en/of lokale sappen, frisdranken, wijnen en zelfs sterke drank.
Restjes eten we zelf op – hier helpen onze kippen graag bij – en de rest belandt op onze composthoop. Afval scheiden we zo veel mogelijk: iedere vergaderruimte heeft een eigen papierbak en we zamelen glas en plastic in achter de bar. Kortom, we streven naar minimal waste.
Visie
Want wij zien de natuur als bron van ons bestaan en hechten grote waarde aan de hieruit voortgekomen klimaatdoelen, in het bijzonder op vlak van duurzaamheid, gezonde voeding, minder vlees en zero waste. Wij dragen actief bij aan: meer natuur, mooie en diervriendelijke producten, minimal waste en groene energie. Wij nodigen onze gasten uit met ons mee te doen:
Op onze duurzame locatie beleef je actief de stress-verlagende, creatieve en samenwerkende effecten van natuur en ervaar je hoe mooi, leuk (en lekker) lokaal groen is!