De Polderin juni 2024

Weij introduceren deze maand…

Nog meer feest 🥳 Na een heerlijk lentefeest, luiden Weij op 22 juni de zomer in: voor in je agenda! Ondertussen vieren we ook feest in De Polderij. Want hier worden nieuwe verbintenissen aangegaan 💍 In juni is weer genoeg te doen, zien en beleven bij Weij. Van bijenles, tot yoga, tot bloembinden, tekenen en nog veel meer. Ondertussen geniet je van veel lekkers uit eigen tuin, bos en streek. Eigen tuin, bos en streek? Hoe zit dat precies? Je leest het in deze… Kom, De Polderin!De Polderij

We bereiden ons voor op het trouwseizoen! Er staan 4 prachtige bruiloften in onze buitenlocatie op de planning – wat betekent dat we voor dit jaar vol zitten 🤍 Culinaire zussen Mira en Amy bevrouwen de keuken en hebben voor iedere bruiloft een menu om van te watertanden samengesteld. Bloemenvrouw Marjo speurt al naar de mooiste bloemenpracht en Tom maait paden en prieeltjes in onze tuinwildernis. Want eind deze week trouwt het 1e stel op onze trouwlocatie. Met een intieme ceremonie buiten in de natuur 🌼

 

Wat natuur voor je doet

En dat is een goed begin van je huwelijk: trouwen op een locatie in de natuur! In het NRC werd eind mei weer een mooi artikel gepubliceerd over de positieve effecten van natuur op ons welzijn. Een groene omgeving draagt bij aan mentale weerbaarheid: minder angsten en depressies in groene buurten. Natuur zorgt voor minder stress en meer creativiteit. Ook onze fysieke gezondheid heeft baat bij een groene leefomgeving: plantenbakken op je werkplek zorgen voor 20% minder verzuim! Met die reden speelt natuur de hoofdrol in alles wat Weij doen. Wist je dat alleen al kijken naar een plaatje van natuur helpt?

 

Nieuwe expositie: natuurkunst??

Dat pleit voor natuurkunst aan de muur! Hoewel, we maken met onze nieuwe expositie wel een klein uitstapje. De kunstexpositie van Corrie Nuijen-Bloem brengt een ode aan de natuur van het vrouw zijn. Enthousiast over Corrie’s expositie bij Tavenu, nodigden wij haar uit om de vrouwelijke natuur op onze expositielocatie te exposeren. Het is hartstikke gaaf geworden! Nieuwsgierig? Je kan haar werk bij ons bezichtigen tot eind augustus.

 

Polderaar paspoort

Ilse: “Sloten, weides, knotwilgen, boerderijen en koeien… blijer wordt het voor mij niet in Nederland.

Passie: vanaf het eerste moment viel ik voor de rust en het groen bij De Polderij. Als het even kan kom ik op de elektrische fiets, en het is zo’n genot om vanuit Den Haag eerst door Midden-Delfland te rijden en dan bij De Polderij aan te komen!

Talent: op een open, ontspannen manier gastvrij zijn. Ik denk dat mensen zich op hun gemak voelen bij me. Ik ben behulpzaam en probeer op wensen te anticiperen.

Favoriete gerecht: mijn favoriete recept bij De Polderij is de aardbei-asperge salade. Ik ben dol op lentegroenten en op fruit, en in deze salade komt alles samen!

Lievelingsplek in het groen: mijn favoriete stuk groen is de Kwakelweg bij Maasland. Sloten, weides, knotwilgen, boerderijen en koeien… blijer wordt het voor mij niet in Nederland.

Weij Streekproeverij

Het 1e feestje bij Weij is nog maar net achter de rug en het volgende is al in aantocht! Na een heerlijk openingsfeest, organiseren wij op 22 juni een (een dag na) midzomerfeest! Er is nog veel meer te beleven in juni. Check dus vooral ook onze activiteitenkalender.

 

Weij zijn weer open!

Op 11 mei openden we de blauwe poort. En dat blijven we nog even doen, zeker tot eind september! Het openingsfeest was een heerlijk feest. De nieuwe oogstgenoten zijn verwelkomd en de 1e oogst is van het land gehaald. De Groentemeester liet trots zijn tuin zien – een voorbode van de maandelijkse rondleidingen met kennisoverdracht vanuit de biodynamische stadstuinder. Onze muur werd opgevrolijkt met handgemaakte vogelhuisjes – laat de vogeltjes maar komen 🐦 Er was taart, koffie, verse thee en een lekkere lokale lunch. Unienk maakte portretten in onze boomgaard en nam ook nog even de tijd om de dag vast te leggen. Wat zijn de foto’s mooi geworden! Dat het zonnetje zich liet zien maakte het feest meer dan compleet.

Daarna is het zonnetje wat wisselender present geweest. Dat mocht het plezier van een hoop activiteiten gelukkig niet drukken. De afgelopen maand zijn er zoveel toffe activiteiten georganiseerd bij Weij! We hebben onze eigen verzorgingsproducten gemaakt met etherische oliën, we hebben geknutseld, getekend met jong én oud(er), soorten gespeurd en yoga beoefend. Heb je iets gemist? Check onze kalender want sommige activiteiten komen gewoon nog een keertje terug 🙂

 

Activiteiten Maassluis: juni

Ook in juni kom je voor activiteiten in Maassluis bij Weij. Zo vieren Weij Wereld Milieudag. Die dag organiseren we een opruimactie voor kinderen van 6 tot 12 jaar, geopend met een positief verhaal door Klimaatburgemeester Patrick Steenks. Er staan trouwens nog veel meer leuke activiteiten voor kinderen op onze agenda. Ook zijn we heel trots op een expositie vanuit de fotovakschool: De Vergeten Pootjes. Hier worden asieldieren in het zonnetje gezet om hun kansen op een thuis te vergroten. En op vaderdag wordt er geklust bij Weij: papa’s, opa’s en kinderen klussen hun eigen miniatuurboomhut. Dan staat eind juni de bloementuin weer in bloei en leert Marjo je hoe je een mooi veldboeket bindt. Oh, en er is nog zoveel meer…!Midzomerfeest

Op 22 juni is er dus weer feest! We vieren de zomer op de op een na langste dag. Met extra lange openingstijden, feestelijke hapjes, vuur, en oogsten in de avonduren – niet alleen voor oogstgenoten! Dus neem je vrienden, familie en buren mee om de tuin te laten zien onder het genot van een hapje en een drankje. We zoeken nog een enthousiaste gitaarspeler voor bij het (kamp)vuur. Lijkt dit jou leuk of ken je iemand? Breng ons gerust in contact!

Het belooft hoe dan ook een feestelijke avond te worden. Dus zet hem in je agenda!

 

BewegWeijzering

Het 1e bord staat in de grond! Super tof geworden toch? Reden te meer om even af te dalen naar benedendijks ☕

 

De Groentemeester

Zelfoogsttuin De Groentemeester werkt met het model van een CSA: ‘community supported agriculture’. Dit vertaalt zich in een vorm van landbouw die gedragen wordt door de gemeenschap. Nieuwsgierig? In zijn nieuwsbrief deelt Groentemeester Remko meer over dit gedachtegoed. Remko’s nieuwsbrief is overigens erg leuk om te lezen, ook voor niet-oogstgenoten.

Een kleine nabrander, ook uit het NRC: pesticiden hebben aantoonbaar negatieve effecten op ons brein (en dat van onze kinderen!). Nog een reden om je onbespoten groenten bij een CSA te oogsten 😊

 

Voedselbos Weij

Rondom Voedselbos Weij voeren we op dit moment vooral veel kennismakingsgesprekken. Er is een hoop interesse in ons bos in wording en dat is geheel wederzijds! 

 

Natuurlijk Netwerken

Stichting Fonds Schiedam, Vlaardingen e.o. steunt de educatieve functie van het toekomstige voedselbos. Eind mei waren zij bij ons te gast. En met hen allerlei groene netwerken uit de omgeving. De 3e netwerkbijeenkomst van Natuurlijk Netwerken was een succes. We mochten onze groene gasten rondleiden door de zelfoogsttuin. Waarna we onder het genot van een hapje en een drankje van gedachten hebben gewisseld over onze plannen en over bestaande initiatieven. Hier zijn leuke haakjes ontstaan!

 

Soorten speurmiddag

In de Week van de Biodiversiteit hebben 2 enthousiaste vrijwilligers van de Duurzame Maassluizers samen met kinderen naar soorten gespeurd bij Weij. Er zijn bijna 70 verschillende soorten gevonden! Alleen de soort homo sapiens bleek zeldzaam… Op de website van de Duurzame Maassluizers vind je een mooi verslag mét soortenlijst. Wat leeft er al veel bij Weij! 🐌🌿🐞🪱🌱

 

Loods M

Weij zijn in contact gekomen met LoodsM. Een broedplaats voor innovatie, duurzaamheid en cultuur, met een maritiem karakter. We onderzoeken hoe we een mooie samenwerking met LoodsM kunnen realiseren ten behoeve van het recreatieve aanbod in Maassluis. Hierover ongetwijfeld later meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *