Vergaderen met hulp van natuur (gastblog)
AD Rotterdam, Sandra Don, 12 mei 2018.
Het begon met een droom ‘groener wonen en werken’, die zij samen deelden. Het resultaat is ‘een ideaal dat werkelijkheid is geworden’. Trots geeft Joyce van Randwijk een rondleiding door De Polderij, een voormalige boerderij in Maassluis die nu een vergaderwalhalla is, waar mensen in een ruime en groene omgeving tot mooie plannen moeten komen.
Lage plafonds voor snelle beslissingen, hoge plafonds voor het krijgen van inspiratie, maar ook ruimtes die juist heel klein zijn waar mensen dicher tot elkaar kunnen komen omdat er sprake is van een conflict. Alles zes de vergaderruimtes hebben een andere grootte, stijl en kleur. ,,Afhankelijk van het doel van een bijeenkomst hebben wij een geschikte ruimte beschikbaar’’, vertelt de gastvrouw.
De Polderij is sinds 20 maart open en heeft de eerste boekingen achter de rug. Het pand staat niet alleen in een groene omgeving, het ruikt er ook ‘groen’. Een frisse houtgeur voert de boventoon, want: ‘de natuur geeft je ruimte’.
Kaaskelder
Van Randwijk en haar partner Tom van Zwet kochten de boerderij met kaaskelder en de bijbehorende schuur begin vorig jaar na een lange zoektocht, dwars door het land. In het ene gedeelte wonen zij zelf, de voormalige schuur dient nu als vergaderlocatie.
,,We hebben inderdaad lang gezocht, hadden een aantal locaties op het oog totdat we hier in Maassluis belandden. We waren op slag verliefd op dit pand’’, bekent ze. ,,Op de boerderij, niet op de schuur met z’n verlaagde plafonds en 36 stapelbedden die als kamphuis dienst deden’’, haast ze zich te zeggen. ,,Het was zo ongelofelijk donker, niet normaal!’’
Effectiever
Vervolgens schreven zij een plan en dachten: ‘we zien wel’. Het plan om ecologisch te gaan verbouwen, werd goedgekeurd. ,,Het vergaderconcept hebben we er vervolgens bij bedacht’’, legt Van Randwijk, die psychologe is, uit. ,,Tom en ik hebben in het verleden allebei veel moeten vergaderen. Ik als directeur van een kleine welzijndsorganisatie, Tom vanuit de bouwwereld. Dat moet leuker en effectiever kunnen, dachten we toen.’’
En zo geschiedde. Van Randwijk deed voordat zij aan de inrichting van het pand – de Maassluise aannemer De Zingende Zaag deed het werk – begon literatuuronderzoek naar manieren van vergaderen, want welke elementen maken een sessie succesvol?
,,Vergaderen in een ruimte met hoge plafonds geven je gedachten de ruimte, een laag plafond laat je juist beter samenwerken en je gedachten effectiever ordenen’’, luidde haar conclusie. ,,Verder hebben we bewust veel hout gebruikt dat ademt. De natuur geeft je ruimte, je ervaart minder stress en wordt creatiever.’’
Maar daar houdt het niet bij op, want Van Randwijk en Van Zwet willen ook hun eigen biologische schimmelkaas gaan maken in de kaaskelder onder hun woning en dat op kleine schaal verkopen. Verder hebben ze het voornemen in hun ‘achtertuin van 40 hectare’ een voedselbos te realiseren en een pluktuin met bloemen, groente en fruit.
,,We willen de afstand tussen stad en platteland kleiner maken, daarvoor schrijven we nu een gebiedsontwikkelingplan. Maar voor mij is het nu eerst van belang een goede gastvrouw te zijn. Wie weet kan ik dan in de toekomst ook weer zelf trainingen en workshops gaan geven. We hebben hier tal van mogelijkheden, het is en blijft één groot avontuur.’’