Kaas als bouwsteen

Voor de kleine man lezen Tom en Joyce ‘Kees en het Kaasmonster’. Een lief boek over Kees die naar de maan gaat en ontdekt dat deze helemaal bestaat uit zijn lievelingseten: kaas! Wij hebben een aantal gelijkenissen met dit verhaal. De eerste is dat kaas zeker weten ons lievelingseten is. De tweede is dat kaas ook 1 van de bouwstenen van De Polderij is. De derde is dat we een neefje hebben dat Kees heet 😉

Bouwstenen

kaasboerderijWaar het ons om gaat, is dat kaas een belangrijke bouwsteen van onze boerderij locatie is. Misschien wel de belangrijkste – in combinatie met natuur. Toen Joyce en Tom elkaar ontmoetten, werkte en woonde Tom op Hoeve Ackerdijk. Hij wilde de biologische melk direct op het melkveebedrijf vervaardigen en maakte biologisch ijs. Eigenlijk wilde Tom kaas maken maar dat is vrij duur in opstart, dus hij is begonnen met BIJ Tom (Biologisch IJs van Tom). Wij hebben toen het plan gesmeed om samen op zoek te gaan naar een boerderij waar we onze eigen kaas kunnen maken. Dat is De Polderij geworden.

Nu draait buitenlocatie De Polderij alweer een jaar, is Tom nog fulltime aan het werk en lijkt er nog geen sprake van dat waar het allemaal mee begon. Achter de schermen maken we wel volop plannen: hoe we onze kaaskelder weer waterdicht maken, waar we straks de melk vandaan halen en wie Tom gaat leren kaasmaken.

Breinkost

Onze gasten proeven op hun groene vergaderlocatie ondertussen ruimschoots van onze liefde voor kaas. Straks gaan we een biologische zachte kaas maken, een witschimmel. Nu stoppen we onze liefde voor kaas vooral ruimschoots in onze Breinkost. Kaas ís Breinkost: het is goed voor je geheugen en concentratie, maakt je alert, geconcentreerd en gemotiveerd én het bevordert een gezond slaappatroon. Niks mis met een kaasplankje dus…! Tja, we proberen er echt rekening mee te houden: als je niet van kaas houdt, is het zeker goed om dit even aan te geven.

Demeter Wilde Weide kaas

In Noordeloos halen wij biodynamische wilde weidekaas. Op Kaasboerderij Noorderlicht wordt de weide niet gemaaid. De karakteristieke en zachtaardige Blaarkop koeien eten met smaak van de bloemige en kruidige weilanden. Maria en Kees verzorgen hun koeien met heel veel liefde, zo hebben deze koeien hun horens nog. Maria beheerst bovendien enorm veel vakmanschap om van de rauwe melk mooie kazen te maken. En dat wordt geproefd: in 2017 was de Wilde Weidekaas Demeter volgens de vakjury de beste Belegen Kaas van Nederland.

Het duurt dus nog even voordat onze eigen kaasjes uit De Polderij rollen. In de tussentijd selecteren wij de meest bijzondere kazen voor je, zoals deze 10-jaar gerijpte Demeter Wilde Weidekaas.