Breinkost thuisrecept: kruidige tuinbonen

Daar zijn ze weer: Breinkost recepten speciaal voor thuiswerkers. Zodat je thuis ook gewoon met optimale hersenactiviteit een productieve dag beleeft. Breinkost niet genoeg om jouw werkdag te boosten? Kom een dag flexwerken op 1 van de duurzame flexplekken in onze boerderij. 

 

 

Tuinbonen gezaaid

We konden niet wachten! Afgelopen week hebben we dus al een 1e gewas gezaaid: tuinboontjes! Uiteraard onder glas, in ons kasje. Met een beetje mazzel, kunnen we in juni de 1e boontjes oogsten. ‘Food and friends’ inspireerde tot een veelzijdig recept waar wij een meer winterse twist aan hebben gegeven. Dat vind je hiernaast. Maar eerst: wat doen ze voor je grijze massa?

Breinkost

We deelden al eerder dat peulvruchten echte energiegevers zijn. Ze bevorderen ook positiviteit, een gezond slaappatroon en ze helpen bij leren, sneller én helderder denken. Hoe dan? Neurotransmitters als serotonine en threonine zijn de boodschappers van onze hersenencellen. En ze halen hun voeding uit veel verschillende soorten groente en fruit, waaronder deze groene vitaminebommetjes!

 

Ingrediënten

  • 250 g tuinbonen, gedopt
  • 2 takjes salie
  • 3 takjes rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • (eventueel) 1/2 rode peper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
  • rasp en sap van 1/2 citroen
  • olijfolie

 

Bereiding

  • Stap 1: kook de tuinbonen in 1-2 minuten beetgaar, spoel koud af en laat uitlekken.
  • Stap 2: doe de tuinbonen samen met de look, kruiden, citroenrasp en -sap in een kom en breng op smaak met zout en peper.
  • Stap 3: schep alles in een gesteriliseerd potje en vul dit met olijfolie tot alles onder staat.
  • Stap 4: je kunt de voedzame boontjes gelijk genieten, of je bewaart het potje dicht in de koelkast (ca. 2 weken houdbaar).

BRON: Foodandfriends.nl (19 januari 2020)