Breinkost thuisrecept: pastinaak-gembersoep
Daar zijn ze weer: Breinkost recepten speciaal voor thuiswerkers. Zodat je thuis ook gewoon met optimale hersenactiviteit een productieve dag beleeft.
Gember geoogst
Vorig jaar hebben we een paar gemberwortels in een bloempot gestopt. Van de zomer kwamen hier een paar vrolijke, springerige plantjes uit. Nu ze zijn uitgebloeid, hebben we de wortels weer opgegraven en daar troffen we mooie verse gemberwortels aan! Leuk hè? En super smaakvol.
Breinkost
Gember is een gezond plantje: vol antioxidanten, vitaminen (B1, B2, B6 en C) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink). Uit onderzoek is gebleken dat het eten van gemberwortel zowel je geheugen als je reactietijd verbetert. Ook schijnt de wortel je spijsvertering te stimuleren (daaaaaag coronakilo’s!).
Ingrediënten (voor 1 flinke kom soep)
- 200 gr pastinaak
- 0,5 Granny Smith appel
- scheutje olijfolie
- 0,5 kleine ui, gesnipperd
- 0,5 cm verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
- 200 ml bouillon
- 40 ml crème fraîche
Garnituur:
- 1 partje appel
- 1 tl citroensap
- 15 g gerookte zalm, in reepjes
- plukje waterkers
- klein stukje verse gemberwortel
Bereiding
- Stap 1: schil de pastinaken en appels, snij ze in blokjes.
- Stap 2: fruit de ui in een beetje olie. Voeg de blokjes pastinaak en appel toe en bak kort mee. Meng de gember erdoor en schenk de bouillon erbij. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat zachtjes pruttelen tot de pastinaak zacht is.
- Stap 4: pureer de soep met een staafmixer, verwarm nog even en meng de crème fraîche erdoor. Breng op smaak met wat (versgemalen) peper en zout.
- Stap 5: snij voor de garnering de appel in reepjes en meng met wat citroensap, fijn geraspte gemberwortel, zalm en waterkers.
- Stap 6: schep wat van het zalmmengsel in je soepkom en schenk de soep op.