Publicatie: ‘Bezoekers plukken zelf thee op ‘De Plukpolder’

BRON: Biojournaal.nl, 28 augustus 2019.

De PlukpolderOp zaterdag 24 augustus werd aan de 170 bezoekers van de ‘Tentuinstelling’, bij De Polderij in Maassluis, De Plukpolder gepresenteerd. Met De Plukpolder wil Marieke Berkhout een recreatieve plek in het overgangsgebied van stad naar platteland creëren. Zij droomt van een bloemenzee in Maassluis waar mensen hun eigen (veelal eetbare) bloemen, groenten en fruit kunnen plukken. 

 
 

Als voorproefje organiseerde Marieke een quiz rondom eetbaar groen. In tien vaasjes stonden vers geplukte voorbeelden en werden bezoekers met groene vingers uitgedaagd om de namen ervan op een briefje te schrijven. Marieke: “Het begon nogal eens met: “O, dat weet ik echt niet hoor…” maar even later hoorden we: “Dat is volgens mij bietenblad en is dit niet Oost-Indische kers? Ik zei dan “Alles heb ik vanochtend in deze tuin geplukt, dus loop maar eens rond en kijk goed om je heen.” Zo ontstond er tijdens de expositie van 3 natuurkunst- exposanten ook meteen interesse voor de natuur eromheen. Kruisbestuiving noemen we dat. De ‘Tentuinstelling’ bood naast de bestaande expositie van Jeroen Jacobs, ook werk van Marieke van Baalen en Catherine Pineau. Omdat alle kunst op de natuur is geïnspireerd, mondde dit uit in een prachtig samenspel.

In de tuin van De Polderij (De Plukpolder heeft nog geen eigen plek en gebruikt de tuin van De Polderij als proefpluktuin) kon je onder begeleiding van Tuinvrouw Marieke je eigen kopje bloemen- en kruidenthee plukken. Verse muntthee kenden de meesten wel, daarnaast verrasten we hen onder andere met verveine, tijm, dropplant, brandnetel en gedroogde korenbloemen. Er werd ook oogst uit de proefpluktuin aangeboden. Bezoekers mochten zelf wat oogsten of konden stekjes of zaadjes kopen. De opbrengst vormt een leuke startbijdrage voor De Plukpolder. “Door het enthousiasme van de bezoekers zijn we van plan om tijdens de Furieade in Maassluis nog meer mensen te interesseren voor onze pluk ideeën,” vertelt Marieke.