Kunstmest – leergang zelf veranderingen katalyseren

 

“We zijn geen therapiegroepje, dus we doen hier niet aan mee!”, na het geven van een creatieve opdracht kwam een deelnemer naar me toe die dit zei.

 

Faciliteren-verandering-katalyseren-weerstandKunstmest is een leergang voor mensen die verandering willen katalyseren: leren faciliteren. Bij een maatschappelijke transitie, cultuuromslag of complex innovatieproces. Met de bijzondere titel geven de trainers aan dat zij professionals datgene bieden dat nodig om is te groeien in de kunst van het omgaan met en begeleiden van groepen in transities. Mest, groeistof – een theoretische basis – en kunst, praktische oefening. Daardoor ontstaat een groter be­wust­zijn van de eigen wijze van omgaan met groepen, groepsprocessen en weerstand. 

 

Weerstand

“Hoe ga ik om met weerstand in de groep?”, luidt de meest gestelde vraag in de leergang.  Wanneer vergaderingen en veranderingen niet gaan zoals het moet, ga je bijsturen. De meeste veranderingen gaan vanzelf, daardoor sta je er vaak niet bij stil. Weerstand komt ook vanzelf, en gaat weer vanzelf.

Veranderen

Oefeningen over omgaan met veranderingen gaan helemaal niet over de groep, of wat er gebeurt. Ze gaan verrassend genoeg over jezelf. Want door beter met jezelf om te gaan, kan je beter met een groep omgaan.

Wat je doet en wat je zegt, hangt af van je waarnemingen en beoordelingen van de situatie. Echt veranderen kan pas wanneer je je eigen oordeel kunt waarnemen, en veranderen. Daarna kunnen de mensen dat nadoen en zeggen, “we hebben het zelf gedaan”.

Dit leren gaat niet vanzelf, want leren doe je met je hoofd. Leren omgaan met veranderingen zit echter in je lichaam. Daarom oefen je tijdens de leergang met jouw eigen cases, door ze na te spelen. En met figuren, houdingen en posities. Uiteindelijk doe je het allemaal zelf.

Faciliteren

Je leert in deze leergang ook technieken en methodes voor faciliteren. Zoals de mindatwork-methode over de 4 opvattingen en 6 veranderwijzes. Je leert wanneer welke van de vele methoden het beste past.

“Een super training over faciliteren waarbij je geconfronteerd wordt met jezelf en je leerpotentieel. Waar schuurt het? Daar liggen kansen! Interessant hoe theorie en praktijk continu afgewisseld worden en elkaar aanvullen. “handel zonder te begrijpen” is voor mij een eyeopener geweest waar ik veel aan heb, en wat je gewoon moet doen in deze training! Bedankt!”  – Lisanne (adviseur RWS)

Succesprogramma

De 4-daagse leergang vindt voor de 12e keer plaats. Het succesprogramma is gefinetuned en aangepast aan vragen en wensen van deelnemers.

“Ik heb nog dagelijks profijt van Kunstmest.” – Yuen Yen, deelnemer Kunstmest IV

Kosten en data

Door deel te nemen aan de leergang investeer je voor € 1.895,00 excl. btw in je professionele ontwikkeling, die je al kunt toepassen na de eerste dag. Inbegrepen zijn lunches, een boek en trainingsmateria­len.

Data (onder voorbehoud, na overleg met deelnemers):

  • dag 1: di 18 sept 2018
  • dag 2/3: di 30 okt 2018, wo 31 okt 2018
  • dag 4: ma 10 dec 2018

Meer info

Via Larissa Verbeek: mail@verbeekverbindt.nl of 06-45114009, voor een vrijblijvende kennismaking en/of deelname.

weerstand, faciliteren, veranderenIn 2007 begonnen Jan Lelie en Larissa Verbeek (toen nog collega’s, inmiddels zelfstandige facilitators) aan een reeks leergangen ‘Kunstmest: Faciliteren voor Professionals’, nu omgedoopt tot ‘Kunstmest, zelf veranderingen katalyseren’.