Ontwerpen, plannen en doen

 

We praten veel en ondertussen wordt er ook nog gewerkt. Aan het ontwerp voor de Streekproeverij, aan de plannen voor het Voedselbos, en natuurlijk in De Polderij. Links en rechts ontstaan weer nieuwe ideeën, welke we natuurlijk graag met je delen. Kom, De Polderin!

 

2 geslaagde bijeenkomsten

In februari hebben we 2 bijeenkomsten rondom Weij georganiseerd. Op 7 februari kregen wij hulp van Marije Sorgdrager en Bas de Groot – experts op het gebied van voedselbossen en zelfoogsttuinen (CSA’s). De avond was voor iedereen toegankelijk en we troffen een enthousiaste groep omwonenden en geïnteresseerden. Bas en Marije deelden hun ervaringen vanuit het hart – wat konden zij dit mooi overbrengen! Vanuit de aanwezigen kwam een hoop vragen, enthousiasme en er was volop interesse om mee te doen! Als oogstgenoot, vrijwilliger of als crowdfunder.

De laatste groep hebben wij op 11 februari mogen ontvangen. Deze bijeenkomst was intiemer en helemaal gericht op de financiering. Tom Gerritzen vulde het verhaal van Tom en Joyce enorm positief aan vanuit zijn eigen ervaringen als crowdfunder, eerst voor De Polderij en nu ook voor Weij. Dit heeft er onder meer toe geleid dat al 15 funders een concreet bedrag hebben toegezegd. In totaal hebben we nu €156.500 gefinancierd gekregen. Daarmee zitten we op 78% van ons doelbedrag van €200.000,00. Wie weet gaan we eroverheen! 😉

Gesterkt in onze overtuigingen dat we met elkaar iets bijzonders, inspirerends én toekomstbestendigs neerzetten, gaan we met veel energie verder met Weij.

 

Ontwerpen maar!

We zijn de plannen aan het uitwerken in plattegronden. Dat brengt ons bij allerlei interessante overpeinzingen: het terras op de zon of richting Weij? De keuken centraal? Open? Alles gelijkvloers of ook de hoogte in? Waar komen gasten dadelijk binnen? Hoe accentueren we de bijzonderheden van het pand? Van het gebied? Enzovoort. We krijgen veel hulp vanuit ons warme netwerk. Van collega-ondernemers, architecten, onze aannemer, vrienden en familie. Iedereen is bereid mee te denken, wat soms ook weer meer opschudding veroorzaakt 🙂 Hoe dan ook, de uiteindelijke keuzes leiden tot voor- en nadelen en uiteindelijk tot een werkbaar geheel conform wat bij Weij centraal staat:

een circulaire en bio-diverse plek waar iedereen welkom is om te leren, werken en recreëren.

Ondertussen hebben wij kennis gemaakt met Evelyn Derksen van Plantschap. Deze ervaren voedselbosontwerpster deelt onze visie op een bos waarmee de lokale omgeving wordt gevoed. Letterlijk – voor de innerlijke mens – maar ook figuurlijk, in de vorm van recreatie en educatie. Zij brengt nu alle kaders in kaart, waarna zij overgaat tot het schetsontwerp voor Voedselbos Weij.

NL Doet

Vrijdag 10 maart is het weer NL Doet. De Groentemeester doet dit jaar mee. We gaan aan de slag met een klein groepje vrijwilligers. Een oude zeecontainer die nog op het perceel staat van de toekomstige zelfoogsttuin, krijgt de functie van tijdelijke opslag voor gereedschap, tuinmaterialen, etc. De container ziet er wel wat troosteloos uit. Doel is dus het opknappen (en opruimen) van deze opslagplek. We hebben al de nodige aanmeldingen en mocht je het ook leuk vinden om vrijdag mee te helpen, laat het even weten via info@degroentemeester.nl.

 

De Polderij

De Polderij ontwaakt uit haar winterslaap. Na 2 maanden opruimen, schoonmaken en herindelen, stroomt de agenda van onze vergaderlocatie in Maassluis nu weer lekker vol en ontkiemt er ook buiten weer van alles op weg naar het vroege voorjaar. 

 

Ontwikkelbijeenkomst

Een paar keer per jaar komen we met onze gastvrouwen en -heer bij elkaar om te praten over ontwikkeling. Over actuele ontwikkelingen, de ontwikkeling van De Polderij en onze eigen ontwikkeling. We zoomen in op de samenwerking, op veranderingen en op verbetering. In de 1e bijeenkomst van het nieuwe jaar blikken we terug met aandacht voor onze jaarcijfers. Daaruit rolt een stukje winstdeling, voor plezier en opleiding. Onze gastvrouwen kiezen zelf waar de winstdeling naartoe gaat: een gezellig samenzijn, een bonus, een donatie, etc. Dit jaar hebben zij – voor het 2e jaar op rij – unaniem gekozen voor een leuke activiteit met elkaar! Wat heerlijk om zo’n betrokken team met warme mensen te hebben staan.

 

Flexplekken

1 van de ideeën vanuit onze ontwikkelbijeenkomst  is het in leven blazen van flexplekken bij De Polderij. Met onze nieuwe vergaderruimte, ontstaat ook meer ruimte om op flexibele basis gasten te ontvangen. Mira en Joyce hebben hierover gebrainstormd en de plannen worden uitgewerkt, met als doel dat je vanaf april/mei bij ons kunt flexen. Heb je interesse in een flexplek in Maassluis, of heb je leuke suggesties? Maak het ons kenbaar!

 

Landschapskunst (expositie)

De nieuwe natuurkunst expositie is van de hand van Arnold Kuijper. Zijn ‘Dutch landscape Oil Pantings’ variëren van de Hollandse Duinen, tot de Veluwse Heide, het Limburgs heuvelland, de Zuid-Hollandse polder en de wadden. Fascinerend hoe lijnen, kleuren en lagen van dichtbij samenvloeien in de vormen waarmee zij van een afstandje een landschap creëren.

Wil je komen bewonderen? Dit kan (op afspraak) tot eind mei.

 

Wilde kruiden

Eind maart start de 1e Wilde Kruiden cursus van ‘Kruidenheks’ Janneke van Ruijven. Heb je je nog niet opgegeven voor deze toffe cursus op onze buitenlocatie? Er zijn nog een paar plekjes vrij. Hier vind je meer informatie.

Meedoen?

We krijgen regelmatig de vraag of en hoe je mee kan doen. Dat vinden we te gek want de maatschappelijke component staat centraal bij Weij. Weij is ook van jou. Hoe? Je kan oogstgenoot worden, meehelpen als vrijwilliger en je kan Weij crowdfunden.

  1. Wordt oogstgenoot: van mei tot oktober zelf je groenten oogsten. Vers, lokaal en met liefde grootgebracht. Je kan je nu al inschrijven om in mei 2023 oogstgenoot te worden: www.degroentemeester.nl.
  2. Werk mee als vrijwilliger: we gaan met een enthousiaste groep vrijwilligers samen aan de slag in de zelfoogsttuin en in het voedselbos. Voor iedereen die het heerlijk vindt om lekker met de handen in de aarde te werken.
  3. Investeer als crowdfunder: we zetten Weij, net als De Polderij, deels op met crowdfunding. Dit houdt in dat wij aan de ‘crowd’, de mensen, vragen om financieel te investeren in Weij. Dat is gaaf, want je draagt bij aan een bijzondere plek. Je ontvangt 4 % rente op je investering. Je krijgt een cadeau in de vorm van een echte Weij-ervaring (denk aan een lunch, een oogstabonnement of een overnachting in een natuurhuisje). En je kan, naast de rente, zelfs voor een stukje in de winst delen.