Groen, Gezond en Gelukkig 2023

 

De eerste vorst is geweest, en hoe! Geen witte Kerst maar de weken ervoor brachten nogal wat teweeg. Het was het gesprek van de dag en we waren druk in de weer met krabben, de stoep ijsvrij houden en – tegen beter weten in – ons huis warm stoken. Met dank aan onze vrijwilligers hebben wij kersverse boompjes van een warme deken voorzien. Daarna kon de winterstop voor de tuinploeg beginnen. Een heerlijke tijd met gezin, familie en vrienden. We wensen jou een:

groen, gezond en gelukkig 2023

Voor ons wordt het in ieder geval een bewogen jaar. We stappen met veel enthousiasme in een jaar vol natuur, groene bijeenkomsten, het ontmoeten van weer meer mooie mensen, het organiseren van leuke activiteiten en een reeks spannende ontwikkelingen. We houden je graag op de hoogte. Kom, De Polderin!

 

 

Video Crowdfunding Weij

Onze crowdfunding is van start gegaan, en hoe! In de 1e week is € 25.000,00 toegezegd. Dat is al 12% van het streefbedrag! We zijn dus goed op weg. Wil jij investeren in een te gekke plek waar alles en iedereen met elkaar in verbinding staat en waar een nieuw, lokaal voedselsysteem ontplooit? Of ken je iemand die mogelijk interesse heeft? In deze videopitch vertellen we je in een notendop meer over de crowdfunding van Weij. Delen = 3,514 Thumbs Up Emoji Illustrations & Clip Art - iStock fantastisch!

 

 

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op, we vertellen je graag meer!

 

Ontwikkelingen

Ondertussen zijn we lekker in de weer met alle voorbereidingen. We zetten de puntjes op de i van de erfpachtcontracten, het Coöperatief Beheer Groengebieden denkt hier heel fijn in mee. Ook hebben we onze favoriete aannemer, De Zingende Zaag, het ontwerp en de verbouwing van Streekproeverij Weij gegund. Samen met Groentemeester Remko en met Marije (Tom’s creatieve zus), hebben we een succesvolle brainstorm gehad over een prikkelend logo. Via ons warme netwerk krijgen we allemaal lieve, leuke en praktische foodtrucks doorgestuurd. Dank je wel daarvoor, we zijn volop aan het bezichtigen. Er melden zich ook steeds meer vrijwilligers aan en onze deuren worden nu al platgelopen door enthousiaste voorbijgangers… Het bruist!

 

Bomen voor het voedselbos

Via Stichting Boombehoud mogen wij zo’n 100 noten- en vruchtenbomen en -struiken overnemen. We hebben met dank aan dit dappere initiatief diverse hazelaars, walnoten, lindes, een tamme kastanje en nog veel meer van de houtsnipperberg gered. Samen met Stichting Boombehoud hebben we de grotere exemplaren vast in de grond gezet, duimen dat ze het naar hun zin hebben op hun nieuwe plek! Op zaterdag 14 januari beginnen we met het planten van de overige 85 bomen. Wil je ook een boompje planten? Te gek! Stuur ons even een mail.

Info avond

Op dinsdag 7 februari organiseren wij een informatiebijeenkomst voor iedereen die meer wil weten over Weij. Ben jij erbij? Meld je even bij ons aan:

dinsdag 7 februari

van 19.30 tot 21.00 uur

ik ben erbij!

 

De Polderij

De decembermaand is altijd rustig bij De Polderij. Tijd om op te ruimen, schoon te maken, af te sluiten en voor te bereiden. Want we hebben al een aantal mooie groene bijeenkomsten in januari en februari in onze agenda staan. We bedenken smaakvolle Breinkost recepten voor onze gasten die de dag samen afsluiten met een diner (private dining). In januari krijgen we er ook een vergaderruimte bij op onze locatie! De Opkamer krijgt een mooie raampartij waardoor we onze oude ‘beslisruimte’ nieuw leven in blazen. Op het dak van de nieuwe schuur komt turf, en zijn we bezig deze in te richten. Een groene kroon op een succesvol vader-zoon project. Foto’s van het eindresultaat volgen!

 

Cursus Wilde kruiden

In 2023 geeft Janneke van Ruijven (Het Dwaalspoor) op onze buitenlocatie gedurende 3 seizoenen een cursus ‘wilde, geneeskrachtige en eetbare planten’. Wil je je verbinden met de natuur en leven met de seizoenen? Leren wildplukken met respect voor de natuur? Wilde planten kunnen herkennen? De natuur als je eigen apotheek gebruiken? Kijk eens of de Wilde Kruidencursus van Het Dwaalspoor wat voor je is.

 

Nieuwe natuurkunst

De nieuwe natuurkunst expositie op onze expositielocatie draait om water. Kunstenares Elvira van Bochove is gefascineerd door water: haar grenzeloosheid, verbinding en leven. “Water is transporteur van vitaliteit. Ik maak mijn kunst om de verbondenheid over te brengen van al het leven op aarde”.

Elvira exposeert op onze locatie tot 25 februari 2023. Wil je haar werk een keer komen bewonderen? Stem je bezoek even af in verband met aanwezigheid van andere gasten in onze vergaderruimtes.

Meedoen?

We krijgen regelmatig de vraag of en hoe je mee kan doen. Dat vinden we te gek want de maatschappelijke component staat centraal bij Weij. Weij is ook van jou. Hoe? Je kan oogstgenoot worden, meehelpen als vrijwilliger en je kan Weij crowdfunden.

  1. Wordt oogstgenoot: van mei tot oktober zelf je groenten oogsten. Vers, lokaal en met liefde grootgebracht. Je kan je nu al inschrijven om in mei 2023 oogstgenoot te worden: www.degroentemeester.nl.
  2. Werk mee als vrijwilliger: we gaan met een enthousiaste groep vrijwilligers samen aan de slag in de zelfoogsttuin en in het voedselbos. Voor iedereen die het heerlijk vindt om lekker met de handen in de aarde te werken.
  3. Investeer als crowdfunder: we zetten Weij, net als De Polderij, deels op met crowdfunding. Dit houdt in dat wij aan de ‘crowd’, de mensen, vragen om financieel te investeren in Weij. Dat is gaaf, want je draagt bij aan een bijzondere plek. Je ontvangt 4 % rente op je investering. Je krijgt een cadeau in de vorm van een echte Weij-ervaring (denk aan een lunch, een oogstabonnement of een overnachting in een natuurhuisje). En je kan, naast de rente, zelfs voor een stukje in de winst delen.