De Polderin juli 2024

Weij introduceren deze maand…

Hoe het nu zit: met De Polderij en Weij! We zijn met allemaal nieuwe, leuke en spannende dingen bezig. En soms gaan we te snel. Onze trouwe lezers, volgers en bezoekers geven ons – van subtiel tot recht voor z’n raap – een signaal. In het kort komt het op de volgende boodschap neer:

“Ik snap er geen snars meer van!”

Oei! Dat is niet helemaal de bedoeling… We gaan er graag even op in. Hoe zit de vork nu eigenlijk in de steel?

 

Het begin…

Alweer 6 jaar geleden openden wij de deuren van De Polderij. Het absolute begin van onze droom om groener te wonen en te werken. De Polderij is de basis van alles wat we doen en daaromheen groeit nu Weij. Want toen we op onze boerderij gingen wonen, zagen we meer dan een duurzame vergaderlocatie.

 

De ontwikkeling

We hebben vrij snel contact gelegd met 4 andere partijen in de Aalkeet Binnenpolder en met elkaar een gebiedsvisie ontwikkeld. Deze visie hebben wij aan de gemeente gepresenteerd en nog 2 keer bijgeschaafd. In grote lijnen komt de visie neer op: meer ruimte voor recreatie, natuureducatie en bewegen. Waarbij alle partijen enthousiast zijn over de realisatie van meer wandelpaden en beweegfaciliteiten in het gebied. Daarbij geven wij graag ruimte aan kleinschalige stadslandbouw met een recreatieve en educatieve functie: het idee voor Weij is geboren.

Weij

In de tussentijd is het perceel naast De Polderij vrijgekomen. Een unieke kans want dit perceel is het vroegere weiland van onze boerderij! We hebben onze nieuwe plannen onder de noemer ‘Weij’ vorm gegeven. Met een knipoog naar onze kaasplannen. En vooral omdat we een plek willen realiseren voor en met mensen uit de buurt.

“Ok, leuk. Maar hoe zit de vork nu in die steel??”

Voor ons vormt De Polderij de wortels van alles wat wij nu neerzetten. Daaromheen groeit Weij – waarbij De Groentemeester een flinke bestuiver vormt in het geheel.

In onze sociale media-uitingen gaan wij nu door als Weij Streekproeverij. Voor Facebook is dat helemaal goed, op LinkedIn blijven wij De Polderij en op Instagram worden we na de zomer Weij De Polderij.

 De Polderij

Met de hitte barst ook de drukte op onze locatie los. Mooie bijeenkomsten gepaard met diners, ontbijtjes en leuke activiteiten. We vierden ook de 1e bruiloft in juni: een cadeautje. Polderkat Nico vond het allemaal prima, zolang het dak er maar niet af ging.  

 

De 1e bruiloft

Och wat een heerlijke bruiloft hebben wij mogen vieren hier. Sandy en Kenneth gaven elkaar in een intieme setting het jawoord op onze duurzame trouwlocatie. Het paar heeft hun dag helemaal op eigenwijze georganiseerd. De dag was bijzonder puur, waarbij wij het stel en hun intimi uitgebreid culinair in de watten mochten leggen. En we kregen foto’s van de prachtige dag en een review om je vingers bij af te likken cadeau!

 

Filosofische gespreksvoering

Michel Verbaarschot (@MichelVerbaar) / X

Michel Verbaarschot is filosofisch practicus in opleiding. Sinds begin dit jaar voert hij filosofische gesprekken in onze coachruimte. Doel van de gesprekken met een zogenaamde ‘denkpedagoog’ is het verfijnen en versterken van je denken. Voor zijn opleiding is Michel nog op zoek naar bezoekers voor zijn proefgesprekken. Kosteloos omdat hij in opleiding is. Lijkt dit je wel wat? Stuur ons een mailtje, dan brengen we jullie in contact.

 

Polderaar paspoort

Tom: “Mijn echte passie is mijn gezin, het leven.

Passie: mijn echte passie is mijn gezin, het leven. Ook lekker eten is een passie van mij. En samen met Joyce werken.

Talent: geen stress hebben.

Favoriete gerecht: alles wat Joyce kookt 😉

Lievelingsplek in het groen: de grienden bij de Binnenmaas, het Staelduinse bos en De Polderij natuurlijk.

Weij Streekproeverij

Bij Weij Streekproeverij is Joop aan de sloperij! Dat gaat best hard: de kantine van het oude clubgebouw is al flink gestript. Voel je vrij om even te gluren, het ziet er nu al flink anders uit. We zijn nog aan het onderzoeken wat we wanneer gaan opknappen. Tot die tijd kan je genieten bij Weij Bar. En dat is ook feest! 

 

Terugblik: juni

In juni was er weer een hoop te doen bij Weij. Zo vierden we Wereld Milieudag. Waar, met dank aan de gemeente Maassluis, klimaatburgemeester Patrick Steenks, de Werkgroep Vrijwillige Zwerfafval Opruimers en 30 kinderen van verschillende BSO’s uit Maassluis, enthousiast zwerfvuil is verzameld langs de Nieuwe Waterweg. Er was een prachtige expositie in de groentetuin vanuit de Fotovakschool: om asieldieren in het zonnetje te zetten. Er is weer getekend, er zijn gebaren geleerd, er is over bijen geleerd en er zijn boomhutten geklust. Er was weer van alles te zien, doen en beleven en we worden steeds vaker gevonden. Zelfs de burgemeester van Midden Delfland vond Weij Bar een bezoekje waard. Als klap op de vuurpijl vierden Weij een midzomerfeest, waarna de zomer ook gelijk echt begonnen is (volgend jaar doen we het eerder 😉).

 

Vooruitblik: juli

In juli zijn Weij nog een paar weken open tot de zomerstop (22 juli). Tot die tijd is er genoeg te doen! Zo is er op 14 juli een 2e workshop veldboeketten in samenwerking met de bloemenpluktuin van De Groentemeester. Ook wordt er weer getekend, geknutseld, voorgelezen en je kan een fotoshoot tussen de bloemenpracht doen met Unienk fotografie (die van die mooie foto’s op onze site!). Check hier de activiteitenkalender voor juli:

 De Groentemeester

Bij De Groentemeester groeit, naast snijbiet, knolvenkel, stokbonen, sla, prei (teveel om op te noemen…), ook steeds meer ruimte voor educatie. Remko heeft dit jaar al 3 snuffelstages verzorgd en ontvangt deze week de 1e schoolklas op de tuin. Volgend jaar geeft hij het educatieprogramma nog meer vorm. Want, aldus De Groentemeester: “Wat is er nou mooier dan dat kinderen al op jonge leeftijd leren hoe hun eten groeit?”

Voedselbos Weij

De komende tijd gaat Joyce aan de slag met de laatste financiering voor het bos in spe. En we organiseren eind dit jaar een aantal plantdagen. Want eind dit jaar en begin volgend jaar staat de aanplant van het voedselbos op het programma! Wil je graag een keertje helpen met bomen planten? Laat het even weten, dan nodigen we je uit voor een plantdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *