Van begin tot eind

 

Buitenlocatie De Polderij is op stoom en Maassluise koffiebar Weij Bar trekt aan de laatste loodjes. Er gebeurt weer van alles en het is allemaal even leuk. Dus kom ook weer: De Polderin!

De Polderij

Het is ’tropen tijd’ bij onze vergaderlocatie. Van medio augustus tot medio november. En dat hebben we het liefst. Niet omdat we een subtropisch klimaat nastreven, integendeel. Wel omdat we dan met elkaar hele dagen in de keuken aan de lekkerste Breinkost werken. Om je smaakpapillen in de watten te leggen én bij te dragen aan het meeste uit je dag halen. 

 

Feest en afscheid

We hebben steeds regelmatiger ook andere groepen in De Polderij. Met crematorium De Dijk aan de overkant, zijn wij een fijne uitvalsbasis als je iemand hebt verloren. Voor als je afscheid wilt nemen in een meer ontspannen setting. Of, heel bewust, op een duurzame uitvaartlocatie.

Dat duurzame karakter en de bijbehorende natuur binnen en buiten, nodigen ook steeds vaker uit tot feestjes. We vierden al de nodige bruiloften, jubilea en bedrijfsfeestjes op onze feestlocatie in het groen. Op dit moment zijn er daarnaast ook geregeld verjaardags- en ‘vier de liefde’-feesten op onze buitenlocatie. En straks, in december, proost je knus binnen bij onze houtkachel op het afgelopen jaar met een Kerstborrel in je hand. Of je blikt samen vooruit naar 2024 onder het genot van een Nieuwjaarstoast. Wij zijn eigenlijk altijd wel in voor een feestje 🙂

 

Verfdingen

En onze ‘nieuwe’ kunst is een feestje op zich. Kunstenaarsduo Jo en Josie exposeren hun ‘verfdingen’ nu voor de 2e keer op onze locatie. Dat is een match! Het kleurrijke werk contrasteert prachtig bij de natuurlijke materialen en het groen in onze vergaderruimtes. Soms sluit een werk zelfs symbolisch aan: zo staat de gelaagdheid in dit schilderij…

…voor de vele lagen van je persoonlijkheid. Heel toepasselijk hangt dit werk in het Hooiluik, onze coachruimte. De werken van Jo en Josie zijn op afspraak te bezichtigen tot eind november.

 

Polderdagen

Tom en Joyce hebben de afgelopen maand weer gepolderd. Minimaal 1 keer per jaar gaan wij een paar dagen De Polderuit. Op een andere mooie, duurzame locatie. Om samen de creativiteit te laten borrelen. Dit jaar hebben wij tijdens onze heidagen gefocust op ‘gastbeleving’: hoe ervaar jij onze vergaderboerderij? We hebben ontdekt dat we vaker ons verhaal willen delen. Hoe? Door, als je ons bezoekt, jouw dagopening te verzorgen met een inspirerend verhaal over ons avontuur. Afgestemd op jouw dagprogramma en met aandacht voor thema’s die jouw gezelschap bezighouden. Zo delen we ons persoonlijke verhaal: van droom tot boerderij. Ook delen we onze kennis over duurzaam wonen, werken en leven graag met je. Of over de werking van omgevingspsychologie. En natuurlijk over de Breinkost op je bord. Kortom, jij roept, wij draaien. Dat doen we vrijblijvend en kosteloos, gewoon omdat we het leuk vinden.

Weij

Weij Bar, koffiebar, is open tijdens het oogstseizoen. Dat betekent dat Weij na 8 oktober de deuren sluiten. Om ze op 14 oktober nog 1 keertje open te doen voor alle Weij-liefhebbers. Dan organiseert de Groentemeester een oogstfeest voor alle oogstgenoten en vrijwilligers. Dit feestje is dus besloten. Kan je hier niet bij zijn? Meld je gauw aan als oogstgenoot of supporter van Weij en volgend jaar ben jij erbij!

 

Zwerfafval

Heel toepasselijk, mocht Weij in september een picknick verzorgen voor Maassluizers die helpen met het opruimen van zwerfafval in de stad. Een leerzame ervaring voor Weij Bar. We sleutelen nog aan de hoeveelheden voor zo’n grote groep, in combinatie met de kleine hapjes van het picknickconcept. Gelukkig kregen we alleen maar enthousiaste reacties. Met name de diversiteit en smaaksensatie was een complimentje van deze toppers waard. En, zoals je mag verwachten van dit gezelschap, hadden we bijna geen restjes 😉

 

Activiteiten

Het stond in september bol van de leuke activiteiten bij Weij Bar. Yoga in de Weij was een groot succes. Het gras was nog nat, wat de pret niet mocht drukken: onze Polderij-tent deed prima dienst als yogalocatie. Na afloop deden de dames zich te goed aan de baksels van Yaël en aan onze huisgemaakte vijgentaart. Voor de wollige workshops 2 weken later, was het eigenlijk veel te heet. Er zijn desondanks mooie armbandjes gemaakt en er is fanatiek gesponnen. Onze Tijm heeft een nieuwe hobby! Aan al het goede komt een eind en zo ook aan de Weij activiteiten. Op 1 oktober organiseert de Groentemeester nog 1 keer een Tour in het kader van de ‘maand van de ontmoeting‘. Waarbij de meester zelf je mee op reis neemt door zijn zelfoogsttuin. De tour van 3 september is goed bezocht dus meld je even aan om zeker te zijn van een plekje.

 

De Groentemeester

Wist je trouwens dat het AD weer een artikel over de Groentemeester heeft gepubliceerd? De laatste tour vormde hier, in combinatie met Fête de la Nature een fijne aanleiding voor. Omdat Groentemeester Remko regelmatig goed in zijn oogst zit, maakten we bij De Polderij pompoenreepjes, bietensoep en quiche met groen van de meester. Ook passanten kunnen komen oogsten en plukken. Bloemen gaan voor €1,00 per steel en Remko’s dochter Lize heeft handgeschreven kaartjes gemaakt om de ontvanger van je zelf geplukte bosje bloemen nóg blijer te maken.

 

En nu dan?

Weij Bar gaat weliswaar een paar maanden dicht, Weij gaan gewoon door! Want er is genoeg te doen. Sinds 4 september zijn we officieel eigenaar van het pand van Weij: de oude kantine van Stichting Lickebaert. We zijn druk in de weer met het ontwerp en de benodigde vergunningen. Gelukkig is er een hoop enthousiasme voor de plannen, dus die vergunning komt goed. Ondertussen werken we samen met zus Marije naar een mooi logo. En we zetten ons in voor de realisatie van Voedselbos Weij. Dat begint met de financiering, waarna we plantgoed inkopen en plantdagen plannen. Het schetsontwerp is alvast prachtig en er zijn al een hoop vrijwilligers bij Weij aangesloten. In de winter organiseren we sowieso weer 1 of meer film-/informatie avonden over Weij. Wil je vrijwilligen? Of ben je gewoon nieuwsgierig? We kondigen de avond(en) aan deze nieuwsbrief.

 

Kiva

Dan nog iets anders: op donderdagavond 2 november kan je in De Polderij kijken naar KIVA documentaire ‘The Call of the Wisdom Keepers‘, gefilmd door Marijke Kodden. De KIVA-documentaire brengt de KIVA-ceremonie in beeld: een bijzonder samenzijn van inheemse Wisdom Keepers uit de hele wereld. Wisdom Keepers zijn ‘oude’ wijzen die vanuit de oorsprong van hun volk nog over veel kennis beschikken van natuur en spiritualiteit. Tijdens de KIVA-ceremonie verzamelen zij zich rond een heilig vuur en uiten hun liefde via gebeden, eeuwenoude rituelen, liederen en dans. Zij delen ook hun bezorgdheid over de zorg voor Moeder Natuur en de mensheid.

Na de filmvertoning delen 2 sprekers: Elders Philip van der Zee en Joke Steenvoorden (Grootmoeder der lage landen), hun inheemse kennis. Joke: ‘Wij zijn bij elkaar gekomen omdat we de roep van de Internationale Raad van 13 Inheemse Grootmoeders hebben gehoord.’ Philip zal oude inheemse muziek maken, waaronder met de Vlaamse doedelzak, die je hem in de film ook hoort spelen. Als kijker wordt uitgenodigd om mee te denken en praten over hoe we onze relatie met de aarde kunnen verbeteren. 
Wil jij erbij zijn? Je kan je hier aanmelden:
 

Kiva? Ik ben erbij!

 

Deze documentaire avond wordt georganiseerd op initiatief van Mireille Hollaar vanuit haar Stichting Zelfvoorzienende Leefhectaren.