De Polderin nov’24
Weij introduceren deze maand…
Ben jij ook zo druk, druk, druk? Weij niet meer! Wel zijn we lekker bezig 😉 Met koken, verbouwen, het land bewerken, oogsten, stoofperen inmaken, workshops geven, nog meer koken, netwerken, leuke nieuwe mensen ontmoeten én inwerken, en… vieren!
De Polderij
Blog: “Druk, druk, druk”
Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, we hebben ongelofelijke haast… Voel jij je ook zo gehaast? Wij wel! Onze Mira is hem gevlogen en Mieke stopt met de schoonmaak. En dat net nu de deuren worden platgelopen door allerlei leuke groepen. We staan op events, geven kookworkshops, verzorgen private dinings en dat het liefst allemaal tegelijk. We koken, poetsen, schrobben, administreren. We nemen 2 fantastische nieuwe krachten aan, moeten we wel ‘even’ inwerken. De vaatwasser stopt ermee, thuis én in De Polderij. We zitten middenin een verbouwing die maar eindeloos lijkt voor te duren, want tja, geen tijd… We hebben 3 fantastische kinderen die toch echt op de 1e plaats komen. We planten een voedselbos aan. We krijgen almaar nieuwe aanvragen voor leuke events. We houden ons sociale leven op peil en o ja, we moeten vooral ook blijven sporten. Voor ontspanning! Het lijkt wel een razende sneltrein waar we niet uit kunnen springen, waar is het station??
En dan is daar Laura. Laura, van Hands-Up Leadership, die mij doodleuk vertelt dat ‘druk zijn’ ook gewoon een perceptie is. Het is maar net hoe je er in gaat, hoe je het beleeft. Reframing dus. Want was is het supergaaf dat we zo druk zijn! Dat we 4 kookworkshops en een diner in 1 week mogen verzorgen. Dat mensen zo genieten van onze Breinkost. Dat we zijn uitgenodigd om live lekkere en lokale hapjes te maken op de klimaatmarkt in LoodsM. Dat we hier mensen hebben mogen verrassen met de smaakbeleving van pita’s oesterzwamgyros en nog 2 heerlijke huisgemaakte hapjes. Dat we mogen wonen op deze fantastische plek en intens kunnen genieten van onze 3. Dank je wel station Laura! We razen toch nog even door 😉
We koken erop los!
Het gaat dus eigenlijk hartstikke goed hier in de polder. We vierden medio oktober nog 1 prachtig feest op onze locatie: van Sieto en Heidi. Zij genoten een dynamische nieuwe dinervorm: we hebben het ‘wandelend buffet’ geïntroduceerd. Met 2 uitgeserveerde kleine gangen en 3 buffetten met verschillende gerechten verspreid over de ruimte. Onze feestlocatie zag er, met dank aan bloemenvrouw Marjo, prachtig herfstig en feestelijk uit.
We verzorgden dus niet 1, niet 2 maar 4 keer een leuke kookworkshop. Voor 4 totaal verschillende groepen. Zo leuk om de verschillen tussen de groepen (sfeer, handigheid, doelgerichtheid) en de verschillen binnen een groep (kookniveau) waar te nemen. Zo hadden we een groep technische trainers over de vloer, een onderwijsinstelling en een gezelschap vrijwillige mantelzorgers. Van perfectie in de gerechten, tot behulpzaamheid bij het opruimen van de keuken, de verschillen zijn giga en dat maakt het zo gaaf om deze workshops te geven!
Op 9 november kookten we voor het eerst live op locatie. LoodsM heeft ons gevraagd om temidden van de klimaatmarkt lekkere hapjes te verzorgen voor de bezoekers: inwoners van Maassluis met interesse in duurzaamheid. Reuze spannend om dit voor het eerst te doen: hebben we ècht alles bij ons, lukt het om tijdig genoeg hapjes klaar te hebben, komen er genoeg mensen proeven? Het liep op rolletjes! De mensen die ons bezocht hebben, kregen bovendien een mooie sneaky preview: het toekomstige gezicht van Weij Streekproeverij was erbij 😁 Hierover binnenkort meer…
Weij Streekproeverij
In het voormalig clubgebouw van de ijs (en wieler) vereniging word hard gewerkt. Er wordt getimmerd en gezaagd, er wordt elektra verlegd en aangelegd. Wim en Joop steken gepassioneerd veel tijd en aandacht in het toekomstige restaurant. Het wordt zo leuk! En je kan nu al de contouren zien van wat gaat komen 💛💛
Ondertussen werken 2 zeer enthousiaste dames aan hun plannen. Wordt vervolgd!
De Groentemeester
Bij De Groentemeester is er nog volop bedrijvigheid. De oogst loopt nog steeds door. We oogsten onder andere nog volop boerenkool, palmkool, witte kool, kleine bietjes en pompoenen. Nog een paar weken tot het laatste oogstmoment.
Ondertussen is De Groentemeester steeds vaker educatief actief. Er zijn regelmatig stagiairs op het land te vinden en Remko geeft de ene tuintour na de andere. De laatste tuintour van dit jaar was afgelopen zaterdag. Kans gemist? Niet getreurd, volgend jaar breidt groentemeester Remko zijn educatieve aanbod verder uit en is er ongetwijfeld genoeg gelegenheid om van hem te leren! In de tussentijd kan je trouwens bij onze vergaderlocatie een workshop tijdmanagement van Remko volgen.
Voedselbos Weij
Er zijn een hoop ontwikkelingen gaande bij Voedselbos Weij. We zijn druk bezig met het grondwerk zodat we op 16 december de 1e boomplantdag kunnen organiseren. En dat zie je (niet): er is inmiddels een (flinke!) poel gegraven en de lichtmasten zijn weg!
Een samenleving wordt geweldig als oude mannen bomen planten in wiens schaduw ze nooit zullen zitten.
Met hulp van Green Bookings en Life Terra gaan er op 16 december wel 1.000 bomen de grond in! Wil je ook een keer helpen bomen planten? Met je collega’s, familie of vriendengroep? Laat het ons weten, we maken er graag samen een feestje van!