Veelzijdige Natuurkunst

Een nieuwe natuur kunstexpositie op onze locatie: kunstenares Annalies van Eerde is bijzonder veelzijdig. Niet omdat zij veel met zijde werkt – zij werkt meer met wol. Wel omdat zij, naast viltwerk, ook botanisch geïnspireerde inkt-tekeningen maakt, schilderijen, collages en ecoprints van botanisch materiaal rondom haar huis. Bovendien deelt zij haar kennis en creativiteit actief, voorheen als docent tekenen-schilderen, nu in verschillende creatieve workshops. 

 

 

Aan de kust

Opgegroeid aan de Noord Hollandse kust, bezoekt Annalies regelmatig de duinen en zee. Dat is zichtbaar in haar werk, geïnspireerd door natuur en ambachtelijk gemaakt met natuurlijke materialen. Zij werkt bijvoorbeeld met ruwe schapenwol, die zij bij lokale herders inkoopt, bewerkt en gebruik in haar wandpanelen. Wol is in Nederland vaak een afvalproduct, bewerkelijk en dus niet aantrekkelijk voor de industrie. Voor Annalies maakt dit het materiaal juist extra bijzonder om te verwerken in haar kunst. Werken met natuurlijk materiaal werkt inspirerend voor haar, het biedt een prettige connectie met de natuur.

 

Pionieren

Al vanaf 2009 geeft Annalies les in ‘vachtvilten’, waarschijnlijk is zij 1 van de pioniers in deze techniek. Vilten is een oud ambachtelijke proces met wol, water, olijfzeep en spierkracht. Een ecologische, duurzamen en diervriendelijke (het gaat om schapenvacht zonder vel) techniek uit berggebieden van Zuid-Oost Azië.

Schilderen met wol

Omdat Annalies oorspronkelijk een schilder is, benadert zij het vilten als schilderen met wol. Haar wollen wandkleden hebben door de natuurlijke tinten en structuren een landschappelijke “feeling”. Ze halen de natuur naar binnen en dragen bij aan een warme, zachte sfeer. Wol heeft bovendien een akoestische functie, het werkt isolerend en het is stof- en brandwerend.

 

Groeiende vraag

Er is een groeiende behoefte aan ‘echt’ en eerlijk materiaal als wol, hout, leem, dat leidt tot ”verzachting” van ruimtes. Gelukkig leidt Annalies ruimschoots nieuwe viltwerkers op. Lijkt dit jou ook wel wat? Volg eens een workshop vachtvilten, of werk samen met Annalies aan je eigen wandkleed.

 

Tot 20 november is de aaibare kunst van Annalies op onze locatie te zien. Kom je bewonderen? (op afspraak)