Oktober – we konden er wel gaan wonen!

 

Van ’s morgens in de vroegte, tot in de late uurtjes…

 

… vond je ons in De Polderij deze maand. Met vroege ontbijtjes en late diners. We kunnen er wel gaan wonen 😉 Met blije vreugde dat iedereen ons weer weet te vinden, staan we vol energie lange dagen in de keuken van onze ‘culinaire vergaderlocatie’. We genieten van de vele borrels, diners en het bijbehorende kokkerellen. We verzinnen volop nieuwe Breinkost combinaties, die allemaal even hartelijk worden ontvangen. Ook biedt het naseizoen ruimte voor wecken en fermenteren, waar we in oktober zelfs een 1e workshop in hebben verzorgd. 

 

Koken en fermenteren

Onze gasten inspireerden ons een compleet nieuw concept te ontwikkelen: met een combinatie van koken en fermenteren. Suzanne (de Keuken van San)en Joyce nemen je mee in de wereld van fermentatie, alsmede het voorbereiden van een wervelend streekdiner.

  • Stap 1: terwijl de 1e groep aan het fermenteren gaat, gaat de 2e groep aan de slag met een smaakmakend voorgerecht.
  • Stap 2: na een uur worden de rollen omgedraaid en gaat de fermentatiegroep een mooi hoofdgerecht van het seizoen bereiden.
  • Stap 3: genoeg gewerkt! Tijd voor Hersen herstel: gezamenlijk stil je de 1e trek met een Breinkost amuseplankje met hapjes en smeersels. In de tussentijd maken wij het voorgerecht en hoofdgerecht af, waar je achtereenvolgens van geniet aan een gezellig gedekte tafel.

De 1e workshop was een groot succes! Met de flinke hoeveelheid keurig gesneden groenten die over was, heeft Suus de volgende dag een enorme weckpot gevuld (zie foto). We gaan dus nog even aan de kimchi!

 

Koffie

Wist je dat koffie gefermenteerd wordt? 30 tot 40% van wat wij dagelijks eten en drinken ontstaat vanuit fermentatie. Denk aan bier, wijn, cacao, en dus ook koffie! Met fermentatie heeft de boer invloed op, onder meer, de smaak van de koffie. In de wereld van de koffiesmaken hebben wij in oktober ook weer een leuke stap gemaakt: we hebben nu een ochtend- en een middagmelange. Samen met onze koffiebranders: Ief & Ido, hebben we 2 uiteenlopende koffies geselecteerd om je koffiebeleving te optimaliseren. In de ochtend maken we je blij met chocolade en noten en in de middag haal je energie uit lichte en soepele fruittonen.

 

Wecken

Nadat de pruimen van de boom zijn gevallen, vallen nu de appels en peren. We zijn dus volop aan het verwerken: van stoofpeertjes in witte wijn, tot stoofperenchutney, tot warme appeltaartvulling met boerenyoghurt en de lekkerste taartjes, bruschetta’s en broodjes met gekarameliseerde peer en blauwaderkaas. Ons kleine streekproducten winkeltje raakt weer goed gevuld – en zo is ook onze über lokale honing uit eigen tuin weer verkrijgbaar.

 

Oesters om te vieren

Suus had zomaar wat oesters over en dat bood gelegenheid om te vieren dat het zo lekker gaat hier! Want met veel dank aan Suzanne en Ilse, hebben wij jou heerlijke dagen op onze locatie in het groen kunnen bezorgen. Zodat jij weer opgeladen, geïnspireerd en helemaal op elkaar ingespeeld aan de slag kan met dat waar jij iedere dag je bed voor uitkomt. En dat mag gevierd worden. Wat die oesters nu in de moestuin doen? Nou… we gebruiken de schalen als voeding voor de bodem. Nóg een reden om je zo nu en dan eens flink te buiten te gaan aan een dozijn oesters, of 2.

 

In de toom

Katrien heeft haar plekje in de pikorde gevonden. En kijk ze eens gezellig rondscharrelen! Ons toompje is eindelijk weer compleet.