Het nieuwe poldermodel

 

Polderen staat volgens oud-Hollands model voor compromissen sluiten en samenwerken. Vaak politiek getint. Polderen gebeurt echter iedere dag en overal. Wij hebben de naam van onze locatie eraan ontleend. Dat wij ook nog eens middenin de polder zitten is niet geheel toevallig…

Thomas en Kilmann ontwikkelden al in 1974 een model met vijf stijlen voor tegenstrijdige belangen. De heren gaan ervan uit dat een conflict altijd een spanningsveld oplevert tussen assertiviteit en coöperativiteit. Waarbij assertiviteit staat voor je doelen bereiken en coöperativiteit voor je relatie goed houden. Deze twee belangen leveren vijf conflictstijlen op:

 

  1. doordrukken (vechten, forceren, wedijveren): ‘My way or the highway’;
  2. vermijden (ontlopen): ‘I will think about it tomorrow’;
  3. samenwerken (exploreren): ‘Two heads are better than one’;
  4. toegeven ( aanpassen): ‘It would be my pleasure’;
  5. compromis sluiten: ‘Let’s make a deal’.

 

De laatste sinaasappel Twee zusjes grijpen tegelijkertijd naar de allerlaatste sinaasappel in de fruitschaal. Vrijwel meteen beginnen ze elkaar te overtuigen: “Ik ben de oudste”, “Jij hebt al een appel op”, “Ik moet er nog van groeien”. De meisjes besluiten allebei genoegen te nemen met de helft. Het jongste zusje perst haar helft uit en drinkt het sap, de schil gooit zij weg. Het oudste zusje raspt de schil van haar helft in het beslag van een cake. De binnenkant van de sinaasappel belandt in de prullenbak. 

Wat is dan het nieuwe poldermodel? Populair rond het thema ‘zero waste’, draagt onze polder vooral bij aan de stijl samenwerken. Want als je de schil en het sap gebruikt, hoef je niets weg te gooien… Hoe De Polderij hier als vergaderlocatie aan bijdraagt? Daar hoeven we niet zoveel voor te doen want groen zorgt voor samenwerken!