Breinkost thuisrecept: oerzoete én gezonde pecannoten muffins

Daar zijn ze weer: Breinkost thuisrecepten speciaal voor thuiswerkers. Zodat je thuis – vanwaar je nu letterlijk ook gewoon op De Polderij kunt mee vergaderen en ons dus echt niet meer hoeft te missen! – ook nog eens met optimale hersenactiviteit een productieve dag beleeft.

Pecannoten muffins

Zogenaamde ‘coronakilo’s‘ zijn een vervelende bijkomstigheid van de (gedeeltelijke) lockdown. De koelkast is dichterbij, er is minder sociale controle en minder afleiding. Bovendien is er minder gelegenheid tot beweging nu een hoop amateursporten de kiem in is gesmoord. Blijven bewegen is niet alleen gezond, het helpt ook om stress te lijf te gaan. Daarnaast helpen wij je graag aan gezonde én lekkere tussendoortjes, zoals deze!

Breinkost

Aardappelgewassen bevatten complexe koolhydraten. Deze muffins zijn goed voor langdurige energie, minder stress en een betere stemming. Ook draagt de serotonine in deze knolgewassen bij aan tevredenheid en een gezond slaappatroon. Goed voor de dag én de nacht dus deze zoete verwennerij.

Ingrediënten

  • 1,5 grote zoete aardappel geschild, in blokjes gesneden en 10 minuten gekookt
  • 3 eieren
  • 3 bananen
  • 200 gr pindakaas of notenpasta
  • 30 gr honing
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl gember
  • 0,5 tl nootmuskaat
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 snufje zout
  • 12 pecannoten om je muffins te toppen
  • 12 muffinvormpjes
  • olijfolie

 

Bereiding

  • Stap 1: verwarm je over voor op 180 graden. Vet eventueel een muffinvorm in en doe de muffinvormpjes erin (of knip kleine stukjes bakpapier en gebruik deze als muffinvormpjes) -> als je papieren muffinvormpjes gebruikt, is een grote muffinvorm niet noodzakelijk.
  • Stap 2: doe alle ingrediënten bij elkaar in de blender, of een mengvorm met staafmixer – en mixen maar! Je beslag is klaar, proef even of de smaak goed is – nee, niet nu al het hele beslag opsmikkelen! Zo niet, voeg naar smaak meer honing en/of kruiden toe.
  • Stap 3: verdeel het beslag over je muffinvormpjes en maak de muffins af met een pecannoot. Bak de muffins 20-25 minuten af in de voorverwarmde oven.
  • Stap 4: laat ze in de vorm een beetje afkoelen (dan komen ze er makkelijker uit) en daarna kan je ervan smullen! Ze zijn zowel warm als koud lekker en zelfs in te vriezen voor een later moment.