Breinkost thuisrecept: gegrilde wintergroenten
Daar zijn ze weer: Breinkost tips en recepten voor thuiswerken. Zodat je thuis ook gewoon met optimale hersenactiviteit een productieve dag beleeft. Meer nodig dan een flinke portie Breinkost om jouw werkdag te boosten? Kom een dag flexwerken op 1 van de duurzame flexplekken in onze boerderij.
Winterse groenten
Knollen, kolen, wortelgewassen. Wat heeft het winterseizoen veel moois te bieden. Koop de lekkerste, verse groenten lokaal, bij de boer of streekproductenleverancier, of ga naar de markt – daar is het aanbod vaak ook lokaler.
Breinkost
Wintergroenten bevatten over het algemeen vitamine B6, goed voor een positieve stemming; en vitamine C, goed voor eiwitopname en verwerking. In bijvoorbeeld knolselderij zorgt vitamine K bovendien voor beperkte schade aan neuronen. Bietjes bevatten veel nitraten: voor een betere doorbloeding van je brein. De bloedstroom naar de frontale kwab zorgt voor energie en een betere reactietijd.
Ingrediënten (voor 1-2 personen)
- 200 gram Hollandse wintergroentes, bijv.: knolselderij, winterpeen, biet, pompoen (spruiten, pastinaak, etc.)
- Olijfolie, peper en zout
- teentje knoflook, fijngehakt
- 2 takjes (verse) tijm, geritst
Bereiding
- Stap 1: verwarm de oven(gril) voor op 180 graden of steek de barbecue aan.
- Stap 2: snij de groentes grof (plakken/blokken van ca 1 cm).
- Stap 3: gril ze kort in de oven, op de barbecue of in de grillpan (tip: gril de bieten apart als je niet alles roze wilt hebben).
- Stap 4: voeg de olie, peper en zout en kruiden toe en schep de groenten goed om.
- Stap 5: laat alles in de oven (op de barbecue kan ook, in een ovenschaal) nog 5-10 minuten garen op 180 graden.