Vergaderen tussen keramiek

We kondigden het al aan: het klikte goed met onze exposanten tijdens de Tentuinstelling. Met als resultaat dat Catherine Pineau een groot deel van haar werk bij ons heeft laten staan. Ook hebben wij van Marieke van Baalen de enthousiaste reactie ontvangen dat zij in mei voor 3 maanden bij ons gaat exposeren. Nu eerst meer over de duurzame keramieke beelden van Catherine. Want nog tot december kan je in onze tuin vergaderen en inspiratie opdoen tussen keramiek!

In Between

Besneeuwde rotspartijen, verweerde boomstronken, wandelende figuren… Catherine haalde haar inspiratie voor de serie ‘In Between’ uit boomschors, steenformaties en korstmos. Waarbij de vorm van het uiteindelijke beeld vrij intuïtief onder haar handen ontstaat, zonder tekening of schets vooraf.

 

Kwetsbaarheid versus weerbaarheid

Catherine’s schelpenvrouwen komen mogelijk voort uit het vele verhuizen tijdens haar jeugd, eerst in Frankrijk daarna in Algerije. De beelden uit dit thema bestaan uit lapjes die aan elkaar geplakt zijn en trekken de paralel met je steeds aanpassen aan een andere omgeving.

 

Vrouwzijn

De beelden ‘Leda’ en ‘Ondine’ zijn terug te voeren tot een zoektocht naar Catherine’s eigen identiteit als vrouw. Wat maakt dat een vrouw als vrouw wordt gezien? Borsten, billen, het silhouet? Haar antwoord vind je in torso’s en figuren met brede heupen. Nu komt het vrouwzijn in Catherine’s werk steeds meer tot uitdrukking in vloeiende lijnen en contouren.

Natuur en duurzaamheid

Catherine streeft naar een natuurlijke uitstraling met een matte of zacht glanzende huid. Zij glazuurt veelal met restglazuren van bevriende keramisten, en met zelfontwikkelde glazuren – waarbij houtas van haar eigen open haard een belangrijk ingrediënt is. In Catherine’s atelier wordt niets geloosd in het riool. Zij gebruikt water uit de waterton, bezinkemmers voor klei en glazuur en heeft zonnepanelen op haar dak. Dit alles om haar voetafdruk op de planeet te beperken.

 

Sinds 1984 woont de van oorsprong Franse Catherine Pineau in Nederland, waar zij vrijwel direct is begonnen met cursussen keramiek. Zij is lid van het Haagse collectief Art & Jazz en van het Westlandse kunstenaarscollectief WIT. Ook is zij mede-oprichtster van het collectief HeDenHaags Keramiek.

Naast haar atelier aan huis, deelt zij met collega keramisten een atelier in Den Haag, aan de Bankastraat 80 (www.banka80.exto.nl). Hier kan je meer van haar werk zien.