Nieuwe locatie De Polderij verheft vergaderen tot wetenschap (gastblog)
De Polderij, de vergaderlocatie die helemaal is ingericht aan de hand van omgevingspsychologie, is sinds kort geopend. De locatie is gevestigd in een oude boerderij in Maassluis die op ecologische wijze werd verbouwd, en beschikt over zes ruimten. Bij de inrichting van iedere ruimte is het doel van één type meeting als uitgangspunt genomen en zijn hiervoor behulp van psychologisch onderzoek de optimale omstandigheden gecreëerd.
Vergaderen met hulp van buiten
De Polderij is het idee van psycholoog Joyce van Randwijk en Tom van Zwet, die de inrichting van een vergaderlocatie tot wetenschap verheffen. In iedere ruimte namen zij een bepaald vergaderdoel als leidraad, zoals het nemen van beslissingen en brainstormen. Brainstormen doe je volgens Joyce het beste in een lichte ruimte met een hoog plafond, zodat je gedachten letterlijk de ruimte krijgen. Beslissingen neem je dan weer beter in een ruimte met kleine ramen, om zo min mogelijk afleiding te hebben. Een bekend voorbeeld hiervan, volgens Joyce: “In de Haagse Tweede Kamer hebben ze helemaal geen ramen.”
Het effect van natuur
Ook de natuur speelt een belangrijke rol bij De Polderij – zowel buitenshuis met de ligging midden in de polder, als binnenskamers. In de natuur ben je creatiever en werk je gemakkelijker samen, zo legt Joyce uit. Hoe dat komt? Daar zijn onderzoekers nog niet helemaal uit. Sommigen bewerend dat onze voorkeur voor natuur voortkomt uit de omstandigheden waaronder we zijn geëvolueerd. In ieder geval wijzen meerdere onderzoeken uit dat natuur je stemming verbetert, je helpt ontspannen, zorgt voor een beter concentratievermogen en voor minder stress.
Het meest opmerkelijke gegeven is dat je eigenlijk geen echte natuur nodig hebt. De effecten van nep natuur, zoals een poster van een bos of een vaas met plastic bloemen, vergelijkbaar zijn met die van echte natuur. Al benadrukt Joyce wel dat het effect van echte natuur sterker is. “Nep natuur is namelijk saaier, minder veranderlijk door bijvoorbeeld weersomstandigheden en seizoenen.”