25 nov filmavond: Food Forest

Op 25 november organiseren Weij een filmavond voor de film ‘Food Forest’ – Voedselbossen van Louis De Jaeger. Aanleiding is het Food Film Fest. Met als doel inspireren over voedselsystemen op een andere manier. Ook benieuwd hoe het anders kan? Laat je inspireren op vrijdag 25 november.  Toegang is gratis (graag wel onder genot van een consumptie). 

 

 

Ander voedsel

Dat het anders mòet, weten we stiekem allemaal. Dat het anders kàn, weet bijna niemand. Tom en Joyce zijn De Polderij begonnen vanuit een sterke hang naar natuur. Ervan overtuigd dat de natuur niet alleen onderdeel is van onze problemen, maar dat zij ook de oplossingen paraat heeft. Gevestigd in Maassluis, kwamen wij al snel in contact met Voedselbos Vlaardingen en in het bijzonder met vrijwilliger Remko Boers. Remko deelde zijn droom voor een eigen voedselbos voor Maassluis en zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Van Remko leren wij dat voedsel verbouwen minimale inspanning hoort te kosten en maximale opbrengsten kan geven. Zolang je samen werkt met de natuur.

 

Voedselbossen

Met inspiratie uit de amazone, is een voedselbos een door de mens ontworpen systeem. Met verschillende lagen waarin diverse voedselbronnen optimaal kunnen groeien. Door de grote biodiversiteit, versterken soorten elkaar, wat leidt tot een hoge productie. Met als bijkomende voordeel dat de benodigde arbeid op de lange termijn verwaarloosbaar is (voedselbos.eu). En dat het een aangenaam geheel vormt – dat uitnodigt tot bekijken.

 

Agro-ecologie

Een voedselbos is een vorm van agro-ecologie. Agro-ecologie zet in op een ecologisch verantwoorde voedselproductie en duurzaamheid in alle aspecten van de voedselketen. Het verbindt landbouw, natuur, eerlijke handelsrelaties en respect voor de boer (voedselanders.be).

Eind 2023 beginnen wij met de aanplanting van een voedselbos in Maassluis: voedselbos Weij.

 

Weij

Weij is een circulair samenspel van verschillende componenten. Die elkaar onderling versterken: een voedselbos, zelfoogsttuin (De Groentemeester), natuurspeeltuin en lunchlocatie met winkel (streekproeverij Weij). De oogstgenoten van De Groentemeester genieten een kopje koffie bij Weij. De oogst uit het voedselbos – en wat over is van De Groentemeester – belandt op de lunchkaart bij Weij, of in de winkel. Het geheel nodigt uit tot spelen, educatie en ‘helend werken‘. Er is gelegenheid om een mooie wandeling te maken, of om een handje te komen helpen. In de toekomst faciliteert Weij zelfs overnachting, waarbij je – kleinschalig – kunt overnachten in een voedselbos.

Food Film Fest

Tijdens het Food Film Fest is er een 1e gelegenheid tot kennismaking met Weij, en met voedselbossen in het bijzonder. In ‘Food Forest’ onderzoekt Louis De Jaeger hoe je voedsel kan produceren in samenwerking met de natuur. Louis ontdekt het potentieel van voedselbossen: om voedsel te produceren, biodiversiteit te vergroten, antwoorden voor onze klimaatuitdaging te vinden, en als mens baat te hebben bij deze manier van voedselproductie. Zijn documentaire toont een rijkdom aan bomen, struiken, groenten, fruit en laat zien welke natuurlijke processen aan de basis liggen van dit voedselsysteem. In zijn tocht langs de verschillende voedselbossen en -tuinen van pioniers en ervaringsdeskundigen neemt Louis je mee in deze wereld van bomen, planten en dieren, maar toont ook hoe dit systeem verbindend werkt in lokale gemeenschappen, rust en evenwicht biedt.

 

Op 25 november geniet je niet alleen een indrukwekkende film over voedselbossen. Er is ook een expert aanwezig voor jouw vragen, opmerkingen en discussie over dit systeem. Deel je bevindingen, ga in gesprek en maak nader kennis met Weij.

 

Details

Food Forest – Voedselbossen

Regisseur: Louis De Jaeger

vrijdag 25 november 2022

van 19.15 tot 21.15 uur

gelijk aanmelden

 

Onze ecologische partner Velt bracht ons in contact met het Food Film Fest van Voedsel Anders. Voedsel Anders zet zich in voor rechtvaardige, veerkrachtige en duurzame lokale en wereldwijde voedselsystemen. Met agro-ecologie als krachtig alternatief. Dit doet zij actief samen met burgers, bedrijven en lokale groepen. Voedsel Anders informeert, inspireert, verbindt, vormt visie, ontwikkelt, onderzoekt, adviseert, zet aan tot actie, en vooral: maakt agro-ecologie mee mogelijk!