Eind 2022: een nieuw begin

 

Decemberkriebels, donkere dagen, gezelligheid, lekker samen koken én lekker samen eten, het einde van het jaar nadert. En dat betekent ook een nieuw begin. Daar zijn wij ons dit jaar meer bewust van dan andere jaren. Want 2023 heeft nogal wat in petto… Niet alleen vieren wij ons 5-jarig bestaan, alle reden tot een feestje op onze locatie in maart 2023. Ook starten wij in 2023 met Weij! De ontwikkelingen gaan snel en met die reden ontvang je De Polderin in 2023 weer 1 keer in de 4 weken. Want er is veel te vertellen.

Wheij, How, What

Tom en Joyce hebben de missie en visie van Weij op papier gezet. Waarom we vol enthousiasme aan de slag gaan met Weij, hoe, en met welk resultaat.

  • Visie: Weij realiseert, met elkaar, een mooiere, duurzame en sociale omgeving.
  • Doel: Weij is een circulaire en bio-diverse plek waar iedereen welkom is om te leren, werken en recreëren.
  • Resultaat: de 4 componenten van Weij – Zelfoogsttuin De Groentemeester, Voedselbos Maassluis, Streekproeverij Weij en Slapen in een Voedselbos – vormen een circulair samenspel waarbij groen, duurzaam, maatschappelijk en lokaal centraal staan.

Filmavond Food Film Fest

Op vrijdag 25 november keken 50 mensen in De Polderij naar de film ‘Food Forest’ van Louis de Jaeger. Een groot succes, de avond was ‘uitverkocht’ (gratis toegankelijk en vol 🙂 ). Na afloop ontstond een levendige discussie over een ander voedselsysteem en over voedselbossen in het bijzonder. We hebben onze plannen voor Weij uit de doeken gedaan en een heleboel leuke, enthousiaste mensen ontmoet. Had je er graag bij willen zijn maar kon je niet, of zat de filmavond al vol? We organiseren begin volgend jaar een informatiebijeenkomst voor iedereen die meer wil weten en met ons in gesprek wil over de plannen. Laat het ons even weten als je hier graag bij wilt zijn via info@depolderij.nl.

Meedoen?

We krijgen regelmatig de vraag of en hoe je mee kan doen. Dat vinden we te gek want de maatschappelijke component staat centraal bij Weij. Weij is ook van jou. Hoe dan?

  1. Wordt oogstgenoot: van mei tot oktober zelf je groenten oogsten. Vers, lokaal en met liefde grootgebracht. Remko Boers, de tuinder van zelfoogsttuin De Groentemeester, zorgt voor een oogst van wekelijks 4 tot 5 verschillende soorten groenten. Je kan je nu al inschrijven om in mei 2023 oogstgenoot te worden: www.degroentemeester.nl.
  2. Werk mee als vrijwilliger: we gaan met een enthousiaste groep vrijwilligers samen aan de slag in de zelfoogsttuin en in het voedselbos. Voor iedereen die het heerlijk vindt om lekker met de handen in de aarde te werken.
  3. Investeer als crowdfunder: we zetten Weij, net als De Polderij, deels op met crowdfunding. Dit houdt in dat wij aan de ‘crowd’, de mensen, vragen om financieel te investeren in Weij. Dat is gaaf, want je draagt bij aan een bijzondere plek. Je ontvangt 4 % rente op je investering. Je krijgt een cadeau in de vorm van een echte Weij-ervaring (denk aan een lunch, een oogstabonnement of een overnachting in een natuurhuisje). En je kan, naast de rente, zelfs voor een stukje in de winst delen.

Laatste Ontwikkelingen Weij

De oplettende voorbijganger heeft al de nodige bedrijvigheid rond Weij gezien. Op de oude ijsbaan zijn de 1e werkzaamheden gestart. De grond wordt ‘zwart’ gemaakt. Zodat in januari de 1e zaadjes en plantjes de grond in kunnen, die je vervolgens vanaf mei 2023 bij De Groentemeester kunt oogsten.

We hebben de vergunningen voor de foodtruck en zelfoogsttuin De Groentemeester gegund gekregen! Vanaf mei staan dus niet alleen de plantjes in bloei, ook de foodtruck staat in de volle meizon! Tom en Joyce bezichtigen een 1e foodtruck in Maarssen, een mooie oude bus met veel hout. Ondertussen werkt Joop aan plannen voor de bouw van een tijdelijk terras. 

Voor het voedselbos zijn we ons aan het oriënteren, verdiepen, en we zijn aan het netwerken met specialisten. Op korte termijn willen we aan de slag met het verrijken van de bodem, zodat we eind 2023 aan de slag kunnen met aanplanten.

 

De Polderij

Is er natuurlijk ook nog!  Tom legt samen met Albert de laatste loodjes aan de schuur, de kippen dartelen vrolijk door de tuin en er staat een fantastisch team in De Polderij.

 

De Polderij 5 jaar

Op 20 maart 2023 bestaat De Polderij alweer 5 jaar. En wat is er veel gebeurd! We hebben een prachtige duurzame locatie opgezet, al 1.000 groepen mogen verwelkomen, corona overleefd, onze crowdfunders afbetaald, Breinkost op de kaart gezet, bruiloften gevierd, afscheid genomen en 4 fantastische gastvrouwen opgeleid. Het is de hoogste tijd voor een feest! Dus reserveer alvast deze datum en proost met ons mee op 20 maart 🥂

Bedrijfsleider De Polderij: Mira

Je begrijpt dat Tom en Joyce hun handen vrij maken voor Weij. In november is Mira gestart in De Polderij. Zij is nu lekker aan het inwerken en neemt vanaf januari de rol van bedrijfsleider op zich. Mira stelt zich graag even voor:

“Het is ondertussen alweer een maand geleden dat de Polderij de deuren voor mij wagenwijd open deed. Of eigenlijk moet ik zeggen, dat Tom en Joyce deze voor mij open hielden! De aankomende tijd ga ik namelijk helpen met het reilen en zeilen voor de Polderij én – als de tijd daar is – het opstarten van Weij Streekproeverij! Ik ben een vrouw met veel ambities, hobby’s en interesses. Zodoende heb ik in de korte tijd van mijn werkende leven ook al veel gedaan. Koken, evenementen organiseren, de rol van gastvrouw op me nemen, barvrouw en coördinator in het aanvullend onderwijs etc. Liefde voor de natuur en voorliefde voor eten heb ik van mijn familie, voornamelijk van mijn vader. Dat je je eigen eten kon maken, halen, plukken en oogsten uit de tuin is van jongs af aan geleerd. Al deze interesses en voorliefdes deel ik graag met jullie bij de Polderij!”

 

Diana’s bedrijf

Nog meer goed nieuws: 1 van onze vrijwilligers – iedere zaterdagochtend werkt een stel enthousiaste groene vingers in onze tuin – is na een uitgebreid persoonlijk traject nu haar eigen bedrijf gestart. Diana Houtzager is voedingsdeskundige en ervan overtuigd dat iedereen in een gezond lichaam kan leven. Hier wil zij graag bij helpen. Wij zijn hartstikke trots op Diana en brengen haar initiatief graag onder de aandacht. Voor meer info: bycoachdiana.com.